Jos 1990-luku oli paha, 2020-luku on vielä pahempi, tuumaa The Offspring – Dexter Holland ja Noodles Soundin haastattelussa

Brill / Ullstein Bild / AOP

1980-luvulta asti levyjä julkaissut The Offspring arvelee, että 2020-luku tarjoaa punkbändille enemmän aiheita kuin moni edellinen vuosikymmen. Lue katkelma Soundissa 4/21 julkaistusta haastattelusta tästä.

Mikäpä olisi osuvampi aika julkaista Let The Bad Times Rollin kaltainen punk-albumi kuin vuosi 2021? Maailmassa tuntuu olevan meneillään niin paljon jäätäviä asioita, että joukosta voi vain poimia ne eniten ärsyttävät.

– 1990-luku oli hyvää aikaa kirjoittaa punk-biisejä, mutta 2020-luku tuntuu olevan vielä parempi… tai siis pahempi, miten asian nyt ikinä haluaakaan nähdä, Dexter hymähtää.

– Maailma on tilanteessa, jossa ihmiskunta on jakaantuneempi kuin koskaan. Sen sijaan että ihmiset haluaisivat ratkaista ongelmiaan, he haluavat tehdä niistä pahempia, Noodles lisää.

– Sosiaalisesta mediasta on tullut todellinen luomakunnan kruunu. Suojakilpi, jonka takaa ihmiset saavat luvan kanssa olla vittumaisia toisilleen.

– Eriarvoisuus on huipussaan, ihmiset piehtaroivat reseptilääkekoukuissa, presidentiksi valitaan klovni ja kaikki tämä yritetään maalata jonkinlaiseksi utopiaksi, vaikka se on jotain ihan muuta, Dexter jatkaa.

– Miettikää ex-presidenttiämme! Miestä, joka saattoi sanoa ensin yhtä puhujanpöntössä, mennä sitten kulisseihin ja sanoa vittuillen jotain ihan päinvastaista Twitterissä. Seuraavaksi senaattorit saivat kuulla kunniansa asian suhteen, ja he kuittasivat asian niin, että he eivät oikeastaan lue somea. Siinä maailma summattuna, Noodles summaa.

Levyn nimi Let The Bad Times Roll on melkoisen täydellinen kuvajainen elettävästä hetkestä. Sehän voi kuvastaa mitä vain? Koronaa, eriarvoisuutta, sotia, ihmisoikeuksia, politiikkaa ja kaikkea sitä, minkä annetaan vain lipua omillaan?

– Keksimme sen ihan loppumetreillä, mutta kun tuo sanaparsi tuli mieleen, se iski välittömästi, Dexter muistelee.

– Maailman periaate on tällä hetkellä se, että mitä tahansa paskaa ikinä tapahtuukin, sen vain annetaan jatkua. Jos omaa kilpeään saa kiillotettua esittämällä, että asia kiinnostaa jollain tavalla, niin sitten esitetään kiinnostunutta juuri sen sopivan ajan verran jotta ongelmasta hyödytään itse, ja sitten sen paskan annetaan taas vain jatkua.

– Me ihmiset emme voi tehdä muuta kuin yrittää sietää sitä paskaa, samaistua toisten kärsimään paskaan, kestää sitä yhdessä, taistella sitä vastaan ja… Niin, siitähän uudessa levyssä pitkälti onkin kyse. Toisin sanoen emme siis laula viimeisimpien vuosiemme ihmissuhteista kuten Taylor Swift, vaan yritämme ennemmin samaistua epäoikeudenmukaisuuteen ja tolkuttaa ne vääryydet selviksi kaikille muillekin.

Pilkettä tuntuu löytyvän silmäkulmistanne siitäkin huolimatta, että käsitellyt aiheet ovat vähintäänkin raskaita?

– Virnettä pitää olla! Naureskelemme biiseissämme yhtä paljon itsellemme kuin muille, olipa kyse sitten eriarvoisuudesta tai vaikka siitä, ettemme enää pane yhtä paljon kuin ennen, Dexter kuittaa.

– Maailma voi olla hukkumassa paskaan, mutta jos toteat biisissä ääneen, että hei tämä masennus on muuten aika vittumainen asia, löytyy taatusti jengiä, jotka samastuvat siihen, ja se samastuminen helpottaa asiaa.

Teksti: Aki Nuopponen
Lue koko haastattelu Soundista 4/21.