Kerrostalon kokoisia kertosäkeitä ja kesäyön utuista mystiikkaa – ennakkokuuntelussa salaperäinen Silmä

Mistähän johtuu, että Silmä-nimestä tulee mieleen heti kolkkoja mielleyhtymiä? Kenties siitä, että näköelin on suosittu sana postpunk-bändien nimissä: on Silmät, on Kuudes silmä ja ties mitä muita. Tämän viikon ennakkokuuntelu-ep on kuitenkin jotain aivan muuta.

Silmä ei nimittäin ole sen paremmin postpunkia kuin goottirockiakaan, vaan lähempänä puhdasveristä poppia. Yhtyeessä on silti jotain samankaltaista usvaista mystisyyttä kuin vaikkapa Pariisin kevään tuotannossa – kuin heleiden laulu- ja pianomelodioiden takana häilyisi jotain uhkaavaa. Yhtyeessä on jäseniä muun muassa Murmansk- ja Hukka ja Mama -kokoonpanoista, ja bändin musiikki onkin tavallaan yhdistelmä näitä keskenään erityylisiä orkestereita.

Kuuntele itse alta, millaisesta musiikista on kysymys. Soittimen alapuolelta voi lukea haastattelun, jossa bändin jäsenistö vastaa kollektiivisesti Soundin kysymyksiin. Ep tulee myyntiin 31. toukokuuta. Lisätietoja Silmästä löytyy Facebookista, ja keikalla bändin voi nähdä 14. kesäkuuta Helsingin Korjaamolla.Silmä julkaisi ensimmäisen singlensä vuonna 2015, ja ilmeisesti jatkoa seuraa vasta nyt. Miksi näin pitkä väli julkaisujen välillä?

”Onhan siitä tovi, mutta toisaalta omavaraisten bändien julkaisujen välillä voi joskus kulua aikaa, kun asioita tehdään ja rahoitetaan itse muun elämän ohella. Vaikka bändin toiminta jäsentyy muille julkaisujen kautta, tontut voivat olla töissä niiden välilläkin.”

”Uskon, että sinkusta ja keikoistamme tykänneillä bändimme on pysynyt muistissa ja uusille ystäville asialla ei ole väliä. Kyllä tarkoituksena on julkaista musiikkia niin tiuhaan tahtiin kuin mahdollista.”

Taustanne on hyvin erilaisissa yhtyeissä, esimerkiksi Murmansk oli paljon kolkompaa musiikkia kuin Silmä. Millaisten musiikkidiggarien kannattaisi ehdottomasti tutustua bändiinne?

”En ole koskaan osannut arvioida kohdeyleisöä. Murmanskillakin kuulijakunta oli kaikkea heppatytöstä hevariin. Koska me itse tykätään tästä, suosittelisin tätä kaltaisillemme vaihtoehtomusasta sekä popmelodioista kiksinsä saaville ihmisille.”

”Jos meidät sulattaisi ja valaisi yhteen, meistä tulisi varmaan vuoroin huokaileva, vuoroin huutava elukka, joka istuu raekuurolla aurinkotuolissa kuulokkeet päässä. Ja toisesta kuulokkeesta tulee Mastodonia ja toisesta Donna Summeria. Voi kuulostaa erikoiselta otukselta, mutta minusta tuntuu, että oikeasti niitä lampsii joka nurkalla.”

Mikä kappaleenne kiteyttää mielestänne parhaiten, mistä Silmässä on kysymys?

”Ekana tulee mieleen Ansassa, koska sävellämme usein yhdessä improvisoimalla, jolloin kyse on yhteydestä. Ansassa-kappaleen pohja syntyi, kun vietimme aikaa Jaskan ja Lassen kanssa metsämajassa, johon ei tullut sähkö eikä vesi. Illalla pelasimme Avistaa kynttilänvalossa, ja lopulta kitaratkin kaivettiin esiin.”

”Otin improiluamme talteen sanelukoneeseen, ja siitä fiilistelystä syntyi Ansassa. Kappale huokuu myös sitä pohdiskelevaa erillisyyttä, jota monessa laulussamme on.”

Miten kuvailisitte sanoituksianne? Mistä aiheista ja näkökulmista laulatte?

”Musiikki on mulle keino jäsentää omia tunteita ja ajatuksia. Kirjoitan omasta näkökulmasta ja alleviivaan niitä aiheita, jotka jäävät takaraivooni poreilemaan. En juurikaan harkitse tekstiä, ja monesti tulee ilmaistua paljon enemmän kuin siinä hetkessä tajuaakaan.”

”Yksi ystävä oli tulkinnut Helinän tekstin niin, että siinä lauletaan helisevästä kaljakassista ja pullojen suukkoihin hukkumisesta. Sanotaan, että taiteen tekeminen ja sen tulkitseminen on osittain tiedostamaton prosessi. En siis tiedä, kertooko tuo enemmän hänen suhteestaan alkoholiin vai minun alitajuisista haluistani, mutta loistava tulkinta yhtä kaikki.”

Mistä kokoonpanonne nimi juontuu? Siitä tulee minulle mieleen enemmän postpunk-bändi kuin pop-yhtye.

”Silmä assosioituu mulla ennemmin keskipisteeeseen tai kahden puolen väliseen aukkoon kuin musiikkisuuntauksiin. Nimi on sopiva, koska musiikki on kuin portti bändin ja ulkomaailman välillä.”

”Silmä on monesti myös eka aihe, joka tulee minulle spontaanisti mieleen. Kerran teininä piirtelin enkun kokeen taakse yksittäisiä silmiä, joista valui niukkoja kyyneliä. Seuraavalla viikolla opettaja kysyi, onko minulla kotona kaikki hyvin.”

”Bändin nimi taisi tulla treeniksellä, kun demoon piti heittää jokin esittäjän nimi. Kappas, mikä tuli ekana mieleen.”