Kirja-arvio: 22-Pistepirkon Asko Keränen taitaa käyttää bäkkäreillä kaiken aikansa yltäkylläisten kuvien piirtämiseen

2.8.2023 16:20

Asko Keränen
Kuvia & sanoja vuosilta 1983–2023
Frank Cray Publishing

Jos olet nähnyt 22-Pistepirkon Asko Keräsen lavalla, et todennäköisesti ylläty tämän hänen piirustuksiaan ja runojaan/ ajatelmiaan sisältävän kirjan tyylistä. Keräsen boheemisti hippi ja huoleton ulkoinen olemus täydentyy hyvin luontevasti tämän kirjan kautta.

Parisataasivuiseen kirjaan on koottu suuri määrä Keräsen tussipiirroksia ja muistikirjojen sivuja. Hän todennäköisesti käyttää kaiken luppoaikansa keikkabusseissa ja bäkkäreillä näiden piirtämiseen. Kirjan pitkästä aikajanasta huolimatta valtaosa piirustuksista on viimeisen kymmenen vuoden ajalta. Lisäksi mukana on muutamia hellyttäviä vanhoja valokuvia 22-Pistepirkon uran varrelta ja lapsuudesta.

Keränen piirtää pääosin mustavalkoisia, naivistisia kuvia. Ne ovat useimmiten yltäkylläisen runsaita, yllätysten ja yksityiskohtien täyttämiä labyrinttejä. Tyylin vakiintumisesta ja viivan luontevuudesta huomaa, että tällaisia kuvia on tullut piirrettyä varmasti tuhansia. Kirjan vahvuus onkin sen koossa: koska kuvia on runsaasti ja niissä tapahtuu paljon, huomaa niihin uppoutuvansa pitkäksi aikaa. Ne alkavat toimia sitä paremmin mitä enemmän niitä silmien eteen vyöryy.

Tekstit sopivat linjaan: englanniksi kirjoitettuja hajanaisia, lempeitä ja absurdejakin ajatelmia.

Aika kiva kirja.

Teksti: Mikko Meriläinen
Arvio on julkaistu Soundissa 6/23.

Lisää luettavaa