Kirja-arvio: Stam1nan tarinan kertova Muistipalatsi paljastaa suomalaisen rokkitähteyden hankaluudet

19.10.2023 17:40

Ari Väntänen
Stam1na – Muistipalatsi
Otava

Neljän ja puolensadan sivun mittainen Muistipalatsi kattaa lemiläisyhtyeen kunniakkaan uran aina tuoreeseen X-levyyn asti. Tämä bändin 10. albumi on jopa symbioosissa kirjan kanssa, sillä opuksessa on aikahyppyjä albumin syntyvaiheisiin.

Pikkukylällä alkanut musiikillinen ilmiö on kirjattu ylös tarkasti ja sujuvasti. Ydinkolmikon musiikillinen herääminen ja soitinvalinnat sekä hyvin varhaiset kouluaikojen bändikuviot kertovat yhtyeen jäsenten, erityisesti musiikkiperheen vesan Antti Hyyrysen vääjäämättömästä suunnasta kohti menestyksekästä ja omailmeistä musiikkiuraa.

Periksiantamattomuus ja omaehtoisuus hahmottuvat jo nuorena, ja Stam1na on sen manifestoituma. Monien basistivaiheiden ja etsikkoaikojen jälkeen kristalloituneen oman ilmaisun kehitys käydään selkokielisesti levy levyltä läpi. Itserefelektiota on paljon.

Kirjassa on runsaasti musiikillista substanssia ja reippaasti poikamaisen kohelluksen ja häröilyn kuvailua. Vakavamielisiä pohdintoja ja uran vaiheita kuljetetaan soljuvasti ja yllättävinkin rakentein monipuolisen haastattelumateriaalin tuella. Sivujuonteitakin on mukana, joten Stam1nan toiminnan laajuus ja viisihenkiseksi laajenneen kokoonpanon aktiivisuus esitellään mainiosti.

Muistipalatsi ei suoranaisesti silottele Stam1nan tarinaa mutta luo siitä etenkin musiikin osalta hiukan kiillotetun kuvan – toki bändi on niittänyt suitsuttavia arvioita läpi uransa, joten miksipä niitä ei siteerattaisi ahkerasti. Yhtyeen jäsenet toki kritisoivatkin tuotoksiaan. Väntänen itse pidättäytyy esimerkillisesti mielipiteidensä kirjaamisesta.

Muistipalatsi on pieteetillä laadittu ja viihdyttävä tarina periksiantamattomista ja yhtä pitävistä muusikoista. Kirja myös paljastaa suomalaisen rokkitähteyden hankaluudet aika avoimesti.

Teksti: Kimmo K. Koskinen
Arvio on julkaistu Soundissa 9/23.

Kirjailija Ari Väntänen on myös Soundin avustaja.

Lisää luettavaa