Kirja-arvio: Taiten kerrottu tietopaketti klassikkoyhtyeen soinnista – Kingston Wallin perintö on soittajille todellinen runsaudensarvi

30.1.2023 09:33

Kimmo Aroluoma
Kingston Wallin perintö
Like

Kitarateknikko Kimmo Aroluoma on selvittänyt kirjassaan kattavasti Kingston Wallin käyttämät soittimet, vahvistimet ja efektilaitteet. Aroluoma oli teknikkona vuoden 2019 tribuuttikiertueella, jonka jälkitunnelmista kirjaprojekti sai alkunsa.

Etenkin vuonna 1995 kuolleen Petri Wallin kitarakamojen selvitykseen ja niiden paikantamiseen on laitettu paljon vaivaa. Kirja sisältää oivallisia poimintoja Wallin efektivalinnoista. Toisaalta, mikäli eri modulaatioefektien sävyt tai kaiutinvalintojen merkitys kitarasoundiin eivät ole lukijalle selvillä, voi iso osa kirjasta jäädä vaille kontekstia.

Laitepuolen lisäksi toinen erittäin kiinnostava aspekti on Kimmo Aroluoman aikalaiskuvaus pääkaupunkiseudulla 1990-luvulla vallinneesta Goa-villityksestä. Petri Walli ei suinkaan ollut ainoa, keneen Ior Bockin maaniset sadut tekivät vaikutuksen.

Suomen kieli ei aina taivu parhaalla mahdollisella tavalla kitarasoundien kuvailuihin. Kirjaan on myös jätetty erikoisia, sanan tai kahden sitaatteja haastateltavien heitoista ja one-linereistä. Monet näistä olisi varmasti saanut leivottua tekstiin sulavammin. Pienet kielelliset moitteet ovat kuitenkin merkityksettömiä kirjan valtavan asiasisällön rinnalla.

Kirjan loppupuolella Kingston Wallin levytrilogia kuunnellaan läpi basisti Jukka Jyllin, rumpali Sami Kuoppamäen ja äänittäjä– miksaaja Robert Palomäen kanssa. Tämä luo tasapainoa lopulta melko pientä piiriä kiinnostavien laitteistoselvitysten jälkeen.

Kimmo Aroluomalla on kyky päästää lukija sisälle tarinaan, mikä nostaa kirjan kerronnan erinomaiselle tasolle.

Teksti: Artturi Siromaa
Arvio on julkaistu Soundissa 1/23.

Lisää luettavaa