Haastattelu: Sami Kuoppamäki kertoo, mitä tuumaa uudelleen miksatusta Kingston Wallin ykköslevystä

27.1.2023 09:49

Kingston Wall teki unohtumatonta jälkeä 90-luvun alkupuolella, ja maineikas albumikolmikko I, II ja III Tri-Logy onkin julkaistu vuosien saatossa useana eri laitoksena. Vuosina 2023–24 trilogia tulee saataville jälleen kerran, mutta tällä kerralla luvassa on jotain uutta – albumit on nimittäin miksattu ja masteroitu huolella uudelleen.

”Ykköslevyn aikoihin Kingston Wallin vakituiseksi FOH-miksaajaksi sitoutui Robert Palomäki. Sen jälkeen hän miksasi kaikki KW-keikat ja osallistui myös studiosessioihin”, taustoittaa rumpali Sami Kuoppamäki.

Taannoin Palomäki esitteli Kuoppamäelle, basisti Jukka Jyllille sekä edesmenneen kitaristi-laulaja Petri Wallin perikunnalle idean Kingston Wall -trilogian restauroinnista. Ehdotus sai välitöntä vastakaikua. Osaltaan projektin käynnistymiseen vaikutti Kimmo Aroluoman uusi kirja Kingston Wallin perintö, jossa yhtyeen levytykset perataan huolella läpi. Uusista miksauksista vastaa Robert Palomäki.

”Hän vastaa audion työstämisestä ja myös alkuperäisten nauhojen digitointiprosessista. Ykkösalbumin uuden masteroinnin taas on tehnyt Virtalähde Masteringin Jaakko Viitalähde Robertin kanssa. Kahta muuta levyä ei vielä olekaan viimeistelty”, Kuoppamäki kertoo.

Ensimmäinen albumi julkaistaan maaliskuun aikana vinyylinä ja vasta huhtikuussa cd:llä sekä suoratoistoihin. Seuraavat osat ilmestyvät luultavasti loppuvuodesta ja ensi vuoden keväällä.

”Olen itse yhtenä orkesterin jäsenenä varmasti liian korruptoitunut analysoimaan tuoreita näkemyksiä kovinkaan neutraalisti, mutta kyllähän ykkönen soi omissa korvissani aiempaa selkeämpänä ja jotenkin ulotteisempana. Vaikka albumi on luonnollisesti hyvin tuttu, siellä on silti selvästi jotakin uuttakin.”

Bonusbiisejä ei ole uusintaversioille tulossa, koska Kuoppamäen mukaan he eivät halunneet sotkea albumikokonaisuuksia. Sen sijaan uutta livemateriaalia on näköpiirissä, lähteenä vuoden 2019 Kingston Wall by JJylli, Kuoppis & VHB -keikat, joita taltioitiin.

”Keikat onnistuivat yli odotusten, ja ne jopa veivät KW-musaa uuteen suuntaan. Tätä livemateriaalia onkin tarkoitus julkaista jossakin vaiheessa, mutta aikataulut ovat vielä auki.”

Onko Von Hertzen Brothersin kanssa tehtyjä konsertteja luvassa tulevaisuudessakin?

”Emme ole tehneet mitään päätöksiä tämän kokoonpanon tai kokonaan uudenlaisten keikkojen suhteen. Jos jollakin on hyviä ideoita, saa toki ehdottaa!”

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/23.

Lisää luettavaa