Kuukauden kuvaajavieras: Maarit Kytöharju

Palsa esittää -palstalla Soundissa 9/2023 esiteltiin kuvaajamestari Maarit Kytöharjun valokuvia.
23.10.2023 11:03

Kotimaisia keikkavalokuvaajia esittelevän Palsa esittää -palstan kuukauden kuvaajavieras Soundissa 9/2023 on Maarit Kytöharju. Hänestä palstaa vetävä Tomi Palsa sanoo: ”Halusin palstalle vaihtelua. Halusin kuvia klassisen musiikin ja jazzin maailmasta. Ajattelin kutsua kylään alan parhaan tekijän, jo kauan sitten käsitteeksi muodostuneen Maarit Kytöharjun. Kytöharju on kuvaajana erityisen näkemyksellinen ja ihmisenä innostava ja avulias.”
Alla Maarit Kytöharjun haastattelu. Lisää kuvia löytyy lehdestä sekä jutun lopussa olevista linkeistä.

Vesku – jazzmies -konsertti. Viapori Jazz, Suomenlinna, Helsinki 22.8.2023. KUVA: Maarit Kytöharju

Haastattelussa Kuukauden kuvaajavieras Maarit Kytöharju

Milloin ja miksi innostuit valokuvauksesta?
– Ajattelin lukiossa, että kirjoittaminen ja journalismi olisivat minun juttuni ja tuleva ammattini. Siihen suuntaan sitten tähtäsin tarkasti, kunnes Tampereen yliopistossa pimiö alkoi vetää puoleensa vastustamattomasti. Käänsin kelkkani Lahteen opiskelemaan valokuvausta, ja se oli oikea ratkaisu. Aluksi myös kirjoitin ja kuvasin – tein mm. jutun Ruisrockista sanomalehti Karjalaiseen, Ilosaarirockista Aamulehteen ja Pori Jazzista Kansan Uutisiin. Nykyään kerron vain kuvin.

Mikä nimenomaan keikkavalokuvauksessa kiehtoo?
– Musiikki veti puoleensa. Energia, hetken vangitseminen, tunteet, valot, liike, sommittelu, muistojen tuottaminen, osallisuus, rytmi, mukaan tempautuminen, haasteet. Hyvä keikkakuva ei ole koskaan itsestäänselvyys, vaan vaatii täyttä työpanosta joka kerta. Aina sitä yrittää sataprosenttisesti, eikä silti aina onnistu.

Kerro jostain mieleen jääneestä kuvauskeikasta?
– Jonkun kuvan voi muistaa, vaikka sitä ei olisi otettukaan. Olin vuonna X Helsingin Saunabaarissa järjestetyssä jazzklubissa Jemeel Moondocin keikalla kuulijana. En ollut viitsinyt ottaa kameraa, koska siellä oli aina ahdasta ja liian pimeää, yleensä täysin olematon valaistus. No, sillä kertaa jostakin oli roudattu paikalle yksi spotti, joka valaisi saksofonistin kasvot. Hänellä oli päässään musta turbaani, jossa kimalsi pieniä valoa heijastavia lasitimantteja. Kasvoissa kimmelsivät hikipisarat upeasti tummaa ihoa vasten. Näky oli uskomattoman komea. Mietin ehtisinkö paussilla taksilla kotiin hakemaan kameran, mutta en sitten kuitenkaan mennyt. Sen sijaan tallensin kuvan oman pääni kovalevylle ja siellä se on edelleen.

Minkä artistin haluaisit päästä kuvaamaan?
– Jos voisi valita jo joukosta poistuneista, se olisi ehdottomasti Prince. Mutta elävistä ehkä brasilialainen säveltäjä/laulaja Caetano Veloso, mielellään jossakin ulkoilmavenuella Etelä-Euroopassa. Samettinen ääni, lämmin yö, mies ja kitara. Sen kuvan haluaisin talteen.

Marjukka Tepponen / Trapped Butterfly -ooppera. Krapin Paja, Tuusula 23.7.2023. KUVA: Maarit Kytöharju

Lisää Maarit Kytöharjun valokuvia:
www.maaritkytoharju.com
www.instagram.com/maaritkytoharjuphoto/

Lisää luettavaa