Luunmurtumia, päähän heitettyjä pulloja, pyörtyminen maraton-keikalla… – Uransa lopettava DJ Proteus muistelee huikeimpia keikkakokemuksiaan 25 vuoden ajalta

https://www.youtube.com/watch?v=HbhIunG4p00

Suurta suosiota nauttiva dj soittaa viimeisen keikkansa joulukuussa 2020.

DJ Proteus on yksi maamme tunnetuimmista alansa huipuista ja palkittu myös kansainvälisesti. Taiteilijanimen takana oleva tuottaja-kitaristi-promoottori Harri Andersson on muun muassa äänestetty ainoana dj:nä kahdesti peräkkäin Hard Dance Awards -äänestyksissä maailman parhaaksi rankemman konemusiikin dj:ksi ja oli Daruden kanssa ensimmäiset arvostetulle DJMag Top100 -listalle päässeet suomalaiset artistit. Kyseiselle listalle ovat Suomesta yltäneet lisäksi vain Super8 & Tab sekä Paavo Siljamäki Above & Beyond -yhtyeestä.

25 vuotta synkkää soundia saa kuitenkin riittää ja ensi vuonna Proteus aloittaa jäähyväiskiertueensa, joka käsittää keikkoja niin koti- kuin ulkomailla. Tiedossa on muun muassa perinteinen maraton-keikka Turun Apollossa 5. tammikuuta ja koko rundin päätöskeikka Helsingin Kaapelitehtaan Merikaapelihallissa lauantaina 12. joulukuuta.

– Totta kai on kaihoisa olo, nyt kun viimeinen vuosi on edessä. Mutta ikuisestikaan ei voi jatkaa ja oma terveyteni on viime vuosina antanut ymmärtää, että nyt on aika hidastaa tahtia. Nyt, kun tulee 25 vuotta täyteen, tuntuu luontevalta lopettaa ja jättää esiintymislavat. Mutta musiikkia en jätä, vaan aion jatkossakin tehdä tapahtumien järjestäjän ja promoottorin töitä ja muutoinkin olla vahvasti alan taustavaikuttajana, Andersson kommentoi.

Pyysimme Anderssonia muistelemaan hieman mittavaa uraansa ja nimeämään parhaiten mieleen painuneet keikat ja tapahtuman koko 25 vuoden ajalta. Varsin kovaa ja vauhdikasta on meininki ollut, kuten miehen tarinoista voi päätellä:

Torture Garden (Mass Lontoo)

– Tein keikan uudenvuodenaattona 2002 maailman tunnetuimpiin fetish-klubeihin lukeutuvassa Lontoon Torture Gardenissa. Bileet olivat vanhassa isossa kirkossa Lontoon Brixtonissa. Kyseinen keikka kulminoi sen ajan ruoska- ja nahkakulttuurin oman urani varrella.

Global Gathering (Kuala Lumpur)

– Soitin 2010 taitteessa Aasian sen ajan isoimpiin elektronisen musiikin festareihin kuuluneen Malesian Global Gathering -festarin päälavan päätöskeikan. Stagemanageri innostui energisestä keikasta niin paljon, että aiheutti pienoisen mellakan lavalla selkäni takana. Kun kurkkasin keikan loppupuolella selkäni taakse, oli mies ison turvamieskasan alla semialasti.

Godspeed Festival (Sydney)

– Eräällä Australian-kiertueista esiinnyin Godspeed-nimisellä hardcore techno -festivaalilla Sydneyssä. Kesken keikan joku heitti pullon suoraan päähäni ja jalat meni alta. Kun tokenin takaisin pystyyn niin en lopettanut kuitenkaan keikkaa vaan takominen jatkui kahta kovempaa.

Maraton-keikka (Klubi, Turku)

– Olen heittänyt Turussa jo nyt 17 vuotta putkeen perinteisen kuuden tunnin maraton-keikan, joka on fyysisesti todella raskas. Vuonna 2012 menetin viiden tunnin kohdalla tajuntani ja olin pyörtynyt lavalle. Paikalle tuli ambulanssi ja sydänfilmi otettiin Klubin lavan takaosassa kun palasin tajuihini. Kyseinen keikka luonnollisesti pysäytettiin.

Lukuisia luiden murtumisia

– 25 vuoden matkalle on kertynyt luiden murtumisia keikoilla yli 10 kertaa. Lavalla on vedoissa murtunut molemmat jalkapöydät, kylkiluut, kyynärpäät, sormet useampaan otteeseen… Kaikki keikat on vedetty kuitenkin loppuun asti, haha!

DJ Proteus esiintyy huomenna 31.12. Helsingin The Circuksessa osana Hello 2020 -tapahtuman kattausta. Mukana ovat myös muun muassa Orkidea, Super8 & Tab ja Orion. Lisätietoja löydät tapahtuman Facebook-sivuilta.