Maja Ivarsson kulkee Marlon Brandon jäljissä – The Sounds -laulaja kapinoi ”mitä tahansa” vastaan

Maja Ivarsson The Soundsin riveissä.
AOP

The Soundsin Maja Ivarsson ja Felix Rodriquez esiintyvät nyt The Crew of Me & You -nimikkeen alla. Qstockiin saapuvan yhtyeen jäsenet kertoivat Lassi Linnolalle kokoonpanonsa asennemaailmasta.

Kun inspiraatio iskee, ei sitä sovi kahlita. Tämä tuntuu olevan Crew Of Me & Youn vallitseva periaate: asiat tehdään spontaanisti ja omaehtoisesti. Siksi mukaan ei ole otettu lainkaan ulkopuolisia tuottajia tai laulunkirjoittajia.

– Emme halunneet tehdä ylituotettua tai liian pitkälle mietittyä musiikkia. Kukaan ulkopuolinen ei ole kertomassa meille, miten asiat pitäisi tehdä. Nyt ammutaan lonkalta! Juuri se tuo musiikkiimme hauskuutta ja tietynlaista kapinahenkeä, joka nykypopista jää helposti uupumaan. Monet radiohitit ovat monihenkisen koneiston tuottamia, ja sen myös kuulee, Maja huokaa.

Kapinallisuus onkin arvo, jota kaksikko korostaa. Mutta mitä vastaan Crew Of Me & You oikeastaan kapinoi?

Asiasta kysyessäni Maja Ivarsson naurahtaa ja viittaa Marlon Brandon The Wild One -prätkäjengielokuvan ikoniseen kohtaukseen, jossa Brandon hahmolta kysytään, mitä vastaan hän kapinoi. Nahkatakkiin sonnustautunut näyttelijä luo väsyneen katseen kysyjään ja vastaa lakoniseen sävyyn: ”What’ve you got?”. Kapinan kohdetta tärkeämpää onkin itse kapina, eräänlaisena itseisarvoisena eleenä.

– Minä kapinoin ihan mitä tahansa vastaan. Olen aina valmis taistelemaan hyvän asian puolesta, tilanteesta riippumatta! Toki kapinallisuus taitaa vain kuulua luonteisiimme – kuuleehan sen myös The Soundsinkin tuotannosta. Vastarintamme ei kuitenkaan koskaan ole ollut poliittista tai kyynistä. Meidän kohdallamme se on tarkoittanut enemmänkin tietynlaista pilkettä silmäkulmassa, Maja hymyilee asetellessaan nuuskapussia huuleensa.

Parivaljakko ei suinkaan ole hakoteillä nykymusiikin tilaa koskevissa mietteissään. Artistit ovat yhä ammattimaisempia ja monien muusikoiden urat ovat kuin suoraan brändinhallinnan oppikirjoista. Kaukana ovat päivät, jolloin kuvaputkitele visiot lentelivät hotellihuoneiden ikkunoista, ja ehkä niin on hyväkin.

Vaan löytyykö sisäsiistin nykypopin kentältä enää lainkaan kiinnostavia tulokkaita? Felixiltä ei kysymykseen suoraa vastausta löydy, mutta Maja listaa nopeasti kaksi uutta suosikkiaan.

– Olin eräänä päivänä kotona tiskaamassa, kun Billie Eilishin Bad Guy tuli radiosta. Höristin heti korviani ja olin että hetkinen, tämähän on aika siistiä kamaa! Toinen uusi artisti, jota diggailen, on Rico Nasty. Molemmat näistä mimmeistä tekevät omaa juttuaan ja minun kirjoissani he ovat äärimmäisen kiinnostavia! Odotan innolla, mitä he keksivät seuraavaksi, Maja messuaa.

Maja Ivarssonia ja Felix Rodriguezia olisi mahdotonta haastatella mainitsematta The Soundsia. Etenkin, kun Crew Of Me & Youn kappaleen syntyivät sessioista, joiden tarkoituksena oli tuottaa uutta materiaalia juuri nimenomaiselle yhtyeelle.

Onko kaikki tämä uusi innostus ja luova energia lunastettu The Soundsin kustannuksella? Kaksikko pysäyttää spekulointini kuin seinään. Vaikka Crew Of Me & You on heille paljon enemmän kuin pelkkä sivuprojekti, ei siihen keskittyminen ole haitannut emoyhtyeen luomistyötä lainkaan – päinvastoin.

– Tavallaan tämä tuntuu todella terveeltä kehitykseltä, koska tämän bändin puitteissa olemme voineet viedä ideamme äärimmäisyyksiin. Kaikki tämä luova energia ulottuu myös The Soundsiin! Keikkailemme samanaikaisesti kummankin yhtyeen kanssa ja kirjoitamme jatkuvasti biisejä molemmille bändeille, Felix napauttaa.

– Ja The Sounds on edelleen hyvinkin elossa – meiltä on tulossa uusi levy luultavasti jo tänä vuonna. Uutta musiikkia on tulossa myös Crew Of Me & Youlta, vaikka se tietty riippuukin vastaanotosta ja siitä, miten paljon radiosoittoa saamme.

– Olemme niin ylpeitä siitä, miten pitkän matkan olemme The Soundsin kanssa kulkeneet. Olemme tehneet musiikkia täsmälleen samalla kaveriporukalla jo yli 20 vuoden ajan, mikä on minusta erittäin siistiä. Mutta Crew Of Me & Youn kohdalla on kyse niin paljon pienemmästä koneistosta. On mieletöntä, että olemme sen myötä päässeet palaamaan vaiheeseen, jossa saamme tehdä kaiken itse. Olen todella ikävöinyt tätä intohimon ja luovuuden paloa, ja olen niin iloinen, että saan jakaa sen yhden parhaista ystävistäni kanssa, Maja huokaa.

Sanoessaan tämän Maja Ivarsson kääntää katseensa Felixiin kuin havahtuen itsekin siihen, kuinka paljon vierellään istuva mies hänelle merkitseekään.

Teksti: Lassi Linnola
Lue koko haastattelu Soundista 5/19.