Metallilegenda haastattelussa: KK Downing uhkuu tyytyväisyyttä KK’s Priestin uuteen albumiin

Timo Isoaho haastatteli Judas Priestin jälkeistä bändielämää työstävää KK Downingia Soundiin 8/23.
28.9.2023 07:30

Kitaristi Kenneth Keith ”K.K.” Downing liittyi Judas Priestin varhaiseen inkarnaatioon vuonna 1969. Palvelusvuosia kertyi lopulta 42, mutta keväällä 2011 brittilegendan ja Downingin tiet erkanivat riitaisissa merkeissä.

Seitsemisen vuotta myöhemmin Downingin vanha aisapari Glenn Tipton jättäytyi pois Judas Priestin livekokoonpanosta Parkinsonin taudin takia, ja K.K. jäi odottamaan paluukutsua orkesterin riveihin – enemmän tai vähemmän tosissaan – mutta yhtä poikkeusta lukuun ottamatta sitä ei ole kuulunut.

Kun Judas Priestin ovet pysyivät kiinni, Downing päätti hypätä uusien haasteiden pariin. KK’s Priest -yhtyeen marssi alkoi vuonna 2021, kun Downingin uusi ryhmä (laulaja Tim “Ripper” Owens, kitaristi A.J. Mills, basisti Tony Newton ja rumpali Sean Elg) julkaisi Sermons Of The Sinner -debyyttialbuminsa. Pandemiatilanteen vuoksi KK’s Priest ei päässyt juurikaan keikkailemaan, mutta yhtye ei silti levännyt laakereillaan. Ja katso: syyskuun lopussa ilmestyy KK’s Priestin toinen studioalbumi.

Puhutaan heavy metalin parhaita perinteitä kunnioittavasta The Sinner Rides Again -albumista aivan pian, mutta otetaan vauhtia vuodesta 2021.

– KK’s Priestin ensimmäinen kappale oli Hellfire Thunderbolt. Kun sain sen valmiiksi, olin hyvin tyytyväinen. Että peli on nyt avattu, ja tästä on hemmetin hyvä jatkaa, kertoo Downing.

– Vaikka itse sanonkin, Sermons Of The Sinner oli mainio pelinavaus. Tuotannollisesti levy edusti hieman vanhempaa liittoa, ja se toi mieleen esimerkiksi Stained Classin ja British Steelin kaltaiset levyt.

– Haluaisin nostaa esiin myös Ripperin panoksen, sillä hän teki debyytillä suurenmoista työtä. Ripper on eräs aikamme parhaista hevilaulajista,ja halusin nimenomaan hänet KK’s Priestin keulalle. Tästä pitikin puhua: Owens tuntuu vain parantavan juoksuaan vuosien vieriessä, ja The Sinner Rides Again on mieheltä todella väkevä näyttö. Samaa voi toki sanoa muustakin yhtyeestä.

– Emme halunneet tehdä toista Sermonsia, ja päätimmekin pestata uuden albumin miksaajaksi Jacob Hansenin (Volbeat, Kamelot, Amaranthe). Kun itse kuuntelen The Sinner Rides Againia, sen aggressiivisuus tuo mieleen esimerkiksi Painkillerin, hymyilee Downing.

– Sävellystensä puolesta levyt eivät sen sijaan poikkea toisistaan kovin radikaalisti. Miksi poikkeaisivat? Olen kirjoittanut musiikkia 60-luvulta asti, ja oma tyylini on jo ehtinyt muovautua. Hah hah!

Uudelta albumilta löytyy mielenkiintoisia kappaleiden nimiä. Esimerkiksi Sons Of The Sentinel, One More Shot At Glory ja nimibiisi viittaavat vahvasti Judas Priestin suuntaan.

– Tiedät varmaan sanonnan ”vanha koira ei opi uusia temppuja”? Kuten juuri sanoin, olen työstänyt tietynlaista musiikkia ja sanoituksia jo hyvin pitkään, enkä koe pienintäkään tarvetta muuttaa tekemiseni tapoja, nyökkää Downing.

– Vaikka en enää soita Judas Priestissä, olen edelleen aivan sama ihminen ja muusikko kuin aikoinaankin. Ja arvaapa mitä? Kunnioitan ja kumarran omaa perintöäni äärimmäisen mielelläni!

Mainitsemasi perintö sai ”korkean tason hyväksynnän” viime vuoden lopulla, kun Judas Priest liitettiin osaksi Rock And Roll Hall Of Fame -instituutiota. Esiinnyit juhlailtamassa Rob Halfordin, Ian Hillin ja kumppaneiden kanssa ensimmäistä kertaa yli kymmeneen vuoteen.

– En etukäteen tiennyt, mitä tilaisuudelta saattoi odottaa. Tai no, tiesin yhden jutun: vaikka emme olleet soittaneet yhdessä pitkään aikaan, me tulisimme tarjoamaan kovan luokan heavy metal -hetken, hymähtää Downing.

– Olihan se kieltämättä hienoa päästä osaksi Rock And Roll Hall Of Famea. Erityisesti sen vuoksi, että tähän kunniagalleriaan ei ole juuri nostettu heavy metal -yhtyeitä. Toivottavasti meidän valintamme tasoitti tietä myös Iron Maidenille ja kumppaneille!

Palataan vielä hetkeksi KK’s Priestin äärelle. Millaisia suunnitelmia yhtyeen plakkarista löytyy?

– Hahmottelemme parhaillaan kiertueiden aikatauluja. Toivon mukaan pääsemme esiintymään myös Suomeen, sanoo Downing.

– Se taas on varmaa, että pääsemme kasaamaan ohjelmiston parinkymmenen oman biisin ja valikoitujen Judas Priest -klassikoiden joukosta, joten keikkojen settilista tulee olemaan varsin kova!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/23.

Lisää luettavaa