Mitä muutakaan suomalaiset tekisivät Abban hiteille kuin muuttaisivat ne metalliksi? Haastattelussa Amberian Dawn

Mitä hemmettiä on "Abba-metalli"? Kotimainen Amberian Dawn sen tietää, ja yhtyeen kippari Tuomas Seppälä kertoi aiheesta tarkemmin Soundissa 10/22. Timo Isoaho toimittaa.
23.11.2022 11:34

Oli tammikuu 2020, kun muun muassa sinfonisesta ja melodisesta metallista vahvasti vaikuttunut suomalaisyhtye Amberian Dawn julkaisi uransa yhdeksännen studioalbumin. Levyn nimi oli Looking For You, ja se sisälsi myös Abbalta lainatun Lay All Your Love On Me -kappaleen.

Kun Soundi tuolloin haastatteli bändin kipparia Tuomas Seppälää, kosketinsoittaja sanoi: ”Kuvailen Amberian Dawnia nykyään Abba-metalliksi. Minulta on tiedusteltu, mihin genreen yhtye kuuluu ja tähän on ollut yhä vaikeampaa antaa vastausta – kunnes keksin Abba-metallin.”

Nyt eletään loppusyksyä 2022, ja mikä onkaan bändin seuraava siirto? Vastaus on päivänselvä: Amberian Dawn julkaisee tietenkin levyllisen Abba-covereita. Take A Chance – A Metal Tribute To Abba ilmestyy joulukuun alussa.

Looking For You oli meiltä selkeä askel synavoittoisen ja kasarivaikutteisen popmetalin suuntaan. Lay All Your Love On Me onnistui mainiosti ja saavutti miljoonaluokan striimimäärät jo puolessa vuodessa. Se kertoi ainakin siitä, että kuulijakunta osaa arvostaa meidän tapaa soittaa Abbaa, sanoo Seppälä.

– Sitten heitin idean kokonaisesta coverlevystä muille bändin jäsenille, ja kaikki lähtivät täysillä mukaan. Meidän yhtyeessä ei onneksi ole ”rajoittuneita soittajia” eikä kukaan halua tarrautua vain yhteen genreen.

Kertoisitko hieman Abba-biisien sovitustyöstä?

– Siinä oli aluksi omat hankaluutensa. Kaikki kappaleet eivät tuntuneet taipuvan hevimmiksi versioiksi, ja ne sitten jäivätkin levyltä pois. Ajatuksena oli kuitenkin se, että albumille tulevien kappaleiden täytyy toimia sataprosenttisesti eikä minkäänlaisille kompromisseille saa jäädä tilaa. Ja katso: työskentelyn edetessä sovittaminen alkoikin tuntua ”kotoisalta”!

– Jos puhun pelkästään omasta instrumentistani, otin varsin perfektionistisen asenteen kosketinjuttujen kanssa. Käytin toisin sanoen todella paljon aikaa – satoja ja taas satoja tunteja – levyn syntikkajuttuihin, halusin saavuttaa soundien ja kokonaisfiiliksen suhteen alkuperäisten Abba-biisien hienoja tunnelmia.

Miten ylipäänsä valitsitte Take A Chance – A Metal Tribute To Abba -julkaisun biisilistan?

– Siellä on tietenkin suuria hittejä, mutta mukana on myös omia henkilökohtaisia suosikkejani. Tajusin itse asiassa vasta jälkikäteen, että The Visitors -albumin (1981) materiaalia on mukana todella paljon. Niin paljon, että Take A Chance – A Metal Tribute To Abbalta löytyy kaksi The Visitorsin bonusbiisiäkin: The Day Before You Came ja Under Attack. On siis hyvinkin mahdollista, että jotkut kuulijat löytävät tavallaan ihan uusia Abba-biisejä meidän levyltä, naurahtaa Seppälä.

– Jos pitää valita, niin mainittu The Day Before You Came lienee oma suosikkini. Biisin alkuperäisen version tunnelma ja dramaattisuus on täysin käsittämättömällä tasolla. Sain muuten tämän kappaleen liidisoundiin apua myös syntetisaattorivelho Sebastian ”Kebu” Teiriltä.

– Myös laulajamme Capri onnistui The Day Before You Camen suhteen täydellisesti. Hänen kyvyillään ei tunnu olevan mitään rajoja!

Entä sitten jatko? Oletko jo kirjoittanut uusia kappaleita Amberian Dawnille?

– Ideoin omia juttuja koko ajan, mutta seuraavan albumin työstäminen ei ole vielä lähtenyt liikkeelle. Tällä hetkellä käynnissä on jonkinlainen oman pään sisäinen taistelu siitä, mihin suuntaan Amberian Dawn lähtee seuraavaksi. Tuntuu myös siltä, että rima nousee vuosi vuodelta ylemmäksi, eikä ”saman vanhan jutun” veivaaminen jaksa innostaa. Mutta eivätköhän nämä visiot kirkastu ennemmin tai myöhemmin!

Palataan vielä hetkeksi Abban äärelle. Olet nimittäin kerran tavannut Benny Anderssonin. Kerropa hieman tästä!

– Olin menossa hänen omistamalleen tukholmalaisstudiolle, ja olin pikkuisen eksyksissä. Nousin sitten autosta, ja päätin kysyä apua ensimmäiseltä vastaan tulevalta henkilöltä. No, sehän olikin sitten Benny, hymähtää Seppälä.

– Häkellyin ensin aika pahasti, mutta kyllähän siinä sentään yhteiskuva saatiin otettua. Ja sain toki apua studion sijainnin suhteenkin!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/22.

Lisää luettavaa