”Monta kertaa teki mieli kolauttaa tuottajaa kitaralla päähän” – Brother Firetribe kertoo uuden albuminsa synnystä

Pete Voutilainen / One Eye Media

Brother Firetribe julkaisi syksyllä viidennen albuminsa Feel the Burn. Levy merkitsee yhtyeelle uudistumisen aikaa, sillä Emppu Vuorinen poistui sen myötä bändin kokoonpanosta keskittyäkseen kokonaan Nightwishiin. Laulaja Pekka Heino kertoi Soundin Timo Isoaholle orkesterinsa kuulumisia.

Elettiin kuluvan vuoden alkupuolta. Tarttuvan AOR:n ja hard rockin labyrinteissä jo 2000-luvun alkupuolelta seikkailleen Brother Firetriben oli määrä lähteä maaliskuussa neljän viikon mittaiselle Euroopan-kiertueelle suomalaiskollega One Desiren ja ruotsalaisyhtye The Night Flight Orchestran kanssa.

Suunnitelma meni kuitenkin myttyyn viime metreillä, ja Brother Firetriben kollektiivinen harmitus oli voimallista. Ei mennyt kuitenkaan kauan, kun maailma alkoi kuvainnollisesti palaa, ja rockbändien rundit loppuivat kuin seinään. Niin kävi myös One Desiren ja The Night Flight Orchestran kierrokselle.

– Bändit taisivat soittaa kolme keikkaa. Sitten rundi piti keskeyttää ja muusikot palasivat kotiin – koronatartuntoja tuliaisinaan, sanoo Brother Firetriben laulaja Pekka Heino.

Vaikka Brother Firetribe ei päässyt tien päälle ollenkaan, niin pikavauhdilla peruuntuneen kiertueen kerrannaisvaikutuksilta yhtye ei silti säästynyt.

– One Desiren kitaristi Jimmy Westerlund toimi uuden Feel the Burn -albumimme tuottajana. Jimmy oli todella kipeä Suomeen palaamisen jälkeen, ja mies oli lopulta huonossa kunnossa monen viikon ajan. Siinä meinasivat Feel the Burnin miksauksien ja muiden viimeistelytöiden deadlinet vähän paukkua, mutta saimme kuin saimmekin levyprojektin onnellisesti maaliin.

Vaikka jo muutamaan otteeseen mainittu kiertue peruuntuikin, ehtivät myös Brother Firetriben jäsenet käydä muilla mailla ennen pandemian todellista puhkeamista. Matka osoittautui lopulta varsin hyödylliseksi myös uuden albumin viimeistelyn suhteen.

– Kun saimme alkuvuodesta levyn soitto- ja lauluosuudet taltioitua, lähdimme pariksi viikoksi USA:n länsirannikolle. Sitten eräänä iltana talsimme pitkin Hollywood Boulevardia, ja paikallisia nähtävyyksiä esittelevän turistibussin sisäänheittäjä kysäisi, että mistä päin me olemme. Tuskin saimme Suomen mainittua, kun herralta tulivat jo kippikset ja muut. Sitten miekkonen heitti, että feel the burn, feel the burn, omaa kurkkuaan pidellen. Se siis tarkoitti, että alkoholi polttaa, kun se valuu kurkusta alas. Kuulimme tämän feel the burn -huudon samana iltana vielä jokusenkin kerran, kun sama kaveri bongasi meidät kadun toiselta puolelta tai jostakin. Lopulta siitä tuli jonkinlainen hokema koko loppureissun ajaksi, nauraa Heino.

– Kun sitten palasimme Suomeen, tuli uuden levyn otsikon lukkoon lyöminen ajankohtaiseksi. Tuskailin asian kanssa aikani, kunnes sitten tajusin, että nimihän on ollut selvillä jo jonkin aikaa. Että totta kai sen pitää olla Feel the Burn!

Mennään siis suoraan tulta päin, ja otetaan vauhtia yhtyeen edellisestä Sunbound-pitkäsoitosta (2017).

Sunbound oli meidän neljäs studioalbumimme, ja se syntyi täsmälleen samalla tavalla kuin aikaisemmat levytyksemmekin: alustavat ideat tulivat tälläkin kerralla useimmiten minulta tai Tompalta (Nikulainen, koskettimet), jonka jälkeen kappaleet löysivät lopulliset muottinsa koko yhtyeen sovitussessioissa, sanoo Heino.

– Sunboundissa ei ollut mitään vikaa, mutta levyn jälkitunnelmissa päätimme silti hakea seuraavalle julkaisulle uusia kulmia. Niitä sitten löytyikin, erityisesti ulkopuolisen tuottajan ansiosta.

Palataan Brother Firetriben ja Jimmy Westerlundin yhteistyön äärelle aivan pian, mutta suunnataan sitä ennen katseet bändin kokoonpanomuutokseen. Kuluvan vuoden alkupuolella nimittäin julkaistiin uutinen, joka kertoi Emppu Vuorisen jättäneen bändin kitaristin paikan Roope Riihijärvelle.

– Takavuosina toimimme Nightwishin aikataulujen ehdoilla: jos Emppu oli kiireinen pääbändinsä kanssa, niin sitten Brother Firetribe vietti hiljaiseloa. Ratkaisu oli kaikille selvä, eikä siinä ollut mitään ongelmia, pohjustaa Heino.

– Aloitimme Feel the Burnin valmistelemisen viime vuonna, ja Emppu oli entiseen malliin mukana. Samalla myös Nightwish oli tekemässä uutta musiikkia, ja aika pian tajusimme, että vaihtoehtoja on kaksi: joko Brother Firetribe ei rundaa juuri ollenkaan uuden levyn jälkeen tai sitten Emppu ei ehdi olemaan kotona lainkaan tulevien vuosien aikana – siis jos hän kiertää intensiivisesti kummankin yhtyeen kanssa. Mietimme eri vaihtoehtoja, ja lopulta Emppu päätti astua sivuun. Tärkeintä oli se, ettei kenenkään mieli pahoittunut.

Mistä uusi kitaristi Roope Riihijärvi löytyi?

– Hän on tullut tutuksi muun muassa erilaisilta laivakeikoilta. Vaikka kaveri on meitä muita nuorempi, hänen sielunsa on sopivan ”vanha” tällaisen musan soittamiseen. Kitaristinahan Roope on todella kova, kertoo Heino.

– Pirautin sitten Roopelle ja puhelu kesti ehkä kolmekymmentä sekuntia. Ehdin sanoa suunnilleen, että ”olisiko sinulla kiinnostusta…”, kun hän vastasi, että kyllä. Homma oli sillä selvä.

Palataan sitten Feel the Burnin äärelle.

– Yhtyeen ja Jimmyn yhteistyö toimi loistavasti, ja häneltä tuli valtavasti hyviä ideoita. Tavoitteena oli säilyttää Brother Firetriben identiteetti, mutta yhtä lailla tahdoimme uudistaa yhtyeen soundia jollakin tavalla. Feel the Burn on juuri tällainen albumi: bändi kuulostaa itseltään, mutta samalla mukana on tuoreita tuulia, sanoo Heino.

– Levyn työstäminen oli todella intensiivistä, ja saatoimme tehdä Jimmyn kanssa hommia ympäri vuorokauden. Jos vaikkapa joku sanoitus ei ollut hänen mielestään tarpeeksi ”cool”, niin sitten kirjoitimme tekstiä uusiksi lause lauseelta tuntikausien ajan. Monta kertaa teki mieli kolauttaa Jimmyä kitaralla päähän, mutta onneksi lopputuloksen äärellä on helppo hymyillä!

Brother Firetribe julkaisee tulevien kuukausien aikana myös lyhytelokuvan. Leffaidea syntyi tuoreen Night Drive -kappaleen ja siitä tehdyn videon pohjalta.

– Kun video valmistui, niin se tuntui herättävän mielenkiintoisia kysymyksiä… Esimerkiksi: miksi ihmeessä se videossa esiintyvä kaveri joutuu ajamaan joka yö? Pian idea lähti käsistä, ja päätimme tehdä lyhytelokuvan, joka vastaa näihin kysymyksiin, sanoo Heino.

– Leffassa ei ole paljonkaan esimerkiksi dialogia, sillä kantavana äänimaisemana toimivat Feel the Burnin biisit. Mutta siis… Onhan se nyt aivan älyttömän siistiä, että meidän uuden levyn eräänä promootiovälineenä toimii elokuva!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 8/20.