Niinkin voi käydä, että laulat lempibändisi biisin tv:ssä ja kohta olet saman bändin laulaja – haastattelussa Before The Dawn

16.6.2023 11:01

Suomalaisen metallin eturintamaan 2000-luvun alkuvuosina komeasti noussut Before The Dawn laittoi sen kuuluisan lapun luukulle vuonna 2013. Suurin syy bändin lopettamisen taustalla oli se, että Before The Dawnin kantava voima Tuomas Saukkonen halusi keskittää kaikki voimavaransa uuden Wolfheart- yhtyeen pyörittämiseen.

Nyt Before The Dawnin lopettaminen on kuitenkin lopetettu, ja kesäkuun lopulla on luvassa orkesterin paluun viimeinen niitti. Silloin ilmestyy uusi Stormbringers-studioalbumi.

– Olin miettinyt Before The Dawnin lopettamista jo pitkään, ja silloin kymmenisen vuotta sitten se alkoi tuntua ainoalta järkevältä vaihtoehdolta. Wolfheart teki samalla vahvasti tulemistaan, ja uuden bändin äärellä toimiminen oli hemmetin kivaa, muistelee Saukkonen.

Before The Dawnin ”taukovuodetkaan” eivät olleet täysin hiljaisia, sillä yhtye teki esimerkiksi pari festivaalikeikkaa. Mutta miksi juuri nyt on käsillä Before The Dawnin täysimittainen aktivoituminen?

– Konsertit John Smithissä 2017 ja Nummirockissa 2018 pitivät pientä BTD-kipinää elossa, mutta minkään sortin isompi paluu ei silloin käynyt mielessä, Saukkonen nyökkää.

– Sitten pandemia-aikana alkoi kuitenkin tapahtua kaikenlaista, ja monet asiat vain loksahtivat paikoilleen. Vuonna 2007 alun perin ilmestynyt Deadlight-albumi tuli ulos vinyylinä, bändi esiintyi Metal Capital -festivaalilla ja niin edelleen. Ja sitten laulaja Paavo Laapotti meni esittämään Deadsong-biisin The Voice Of Finlandissa.

Niin, kuinka ollakaan, Paavo Laapotti on Before The Dawnin uusi laulaja.

– Lähdin The Voice Of Finlandiin pitämään hauskaa ja tekemään omaa juttua. Päätin sitten ehdottaa ohjelman tuotannolle Deadsongia, koska se on yksi parhaista biiseistä ikinä, ja sen monipuolisuus sopii äänelleni hyvin, kertoo Laapotti.

– Kun lähetys oli takana, Tuomas otti yhteyttä ja kehui suoritusta. Aika pian aloimme keskustella uudesta musiikista, ja seuraavaksi teimmekin Downhearted-biisin. Kun kappale oli valmis, Tuomas kysyi kiinnostustani orkesterin solistin pestiin liittyen.

Saukkonen nappaa puheenvuoron.

– Kun Downhearted oli miksattu valmiiksi, päähän hiipi “tältähän Before The Dawnin pitääkin kuulostaa” -ajatus. Ja tässä sitä nyt ollaan liikkeellä uuden albumin kanssa!

Millaisia tavoitteita teillä oli Stormbringersin suhteen?

– Me ei mietitty liikaa tai asetettu isoja päämääriä. Päätettiin vaan tehdä musaa, joka miellyttää omaa korvaa. Albumin tekeminen oli pirun kivaa, ja lopputulos soundaa poikkeuksellisen freshiltä, sanoo Saukkonen.

– Kokonaisuutena uusi levy on selkeästi erilainen verrattuna vanhempiin BTD-kiekkoihin, mutta bändille tunnusomaiset elementit ovat edelleen läsnä, Laapotti miettii.

Kertokaapa hieman Stormbringers-nimestä.

– Eräs levyn teemoista on ihmisen pienuus tässä universumissa, esimerkiksi luonnonvoimien äärellä. Kun myrsky iskee, me emme mahda enää mitään!

Miltä Before The Dawnin suunnitelmat sitten näyttävät?

– Luvassa on keikkailua. Kesällä soitetaan festareilla, ja syksyllä tehdään kiertueet Suomessa sekä Euroopassa. Yhtyeen aikomukset kantavat pitkälle, eikä tämän paluun ole todellakaan tarkoitus jäädä yhden levyn mittaiseksi.

Entä sitten Wolfheart?

– Myös uutta Wolfheart-materiaalia on työn alla, ja keikkoja on luvassa myös, hymähtää Saukkonen.

– Kalenterit ovat siis punaisella!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaisti Soundissa 5/23.

Lisää luettavaa