Päivän komein soittolista: Pimeys listaa sykähdyttävimmät usean solistin laulamat biisit

16.9.2019 12:50

Pimeyden uusi albumi Delta julkaistaan 20. syyskuuta. Orkesteri käy uutuudellaan suurten asioiden kimppuun: ”Deltan laulut kertovat elämästä sen kaikissa väreissä – rakkaudesta, surusta, juhlasta, epävarmuudesta, ahdistuksesta ja onnesta”, kerrotaan albumin tiedotteessa. Kunnianhimoa siis riittää, hyvä!

Pyysimme yhtyettä käymään uutuutensa tiimoilta listaushommiin, ja herrat Pekka Nisu, Jukka Virtanen ja Joel Mäkinen tekivät työtä käskettyä. Syntyi 17-kohtainen soittolista, joka esittelee sykähdyttävimmät usean solistin laulamat biisit, mitä Pimeys pystyi tähän hätään keksimään. Lue orkesterin perustelut valinnoilleen alempaa, ja aivan jutun alalaidasta voit kuunnella listan Spotify-versiona.

Pimeys lähtee Deltan julkaisun jälkeen myös tien päälle. Yhtyeen kiertueaikataulu on listattu alapuolelle.
28.9. Tavastia, Helsinki
29.9. Patoklubi, Kouvola
04.10. Rytmikorjaamo, Seinäjoki
05.10. 45 Special, Oulu
11.10. Freetime, Jyväskylä
12.10. Olympia, Tampere
13.12. Finlandia-klubi, Lahti
20.12. Kapsäkki, Helsinki (puoliakustinen)
21.12. Café Victor, Taidemuseo, Turku (puoliakustinen)

Tears for Fears: Everybody Wants to Rule the World

”Elämää suurempi ’tappituubi-kappale’. Tappituubiksi kutsutaan tällaista 6/8-komppia. Häikäisevää luksusta ja eksistentiaalista kipuilua. Tears for Fears on yksi kestosuosikeistamme.”
– Pekka Nisu

Doobie Brothers: What a Fool Believes

”Doobie Brothersin solistia, Michael MacDonaldia, voisi kutsua Pimeyden maskotiksi. Tämän nallukan mylvintä on taattu sympatian ja hyvän mielen herättäjä automatkoilla.”
– Pekka Nisu

Fleetwood Mac: Go Your Own Way

”Upea, upea biisi! Kertsin melodia ja muudi tukee niin hyvin tekstiä. Haikeaa ja samalla vapauttavaa. Kertsin bassomelodiaa haluaisi soittaa loputtomiin.”
– Jukkis Virtanen

PMMP: Oo siellä jossain mun

”Mielettömän onnistunut levytys. Kappale on niin katkeransuloinen. Äänikuva on persoonallisen raikas ja voin jo kuulla sen ruotsinlaivan lipuvan ohi ja aaltojen liplattavan rantaan. Ihania kesäisiä muistoja ja kaipuuta jonnekin, mutta en tiedä minne.”
– Pekka Nisu

The Beatles: Golden Slumbers

”Kauneimpia hetkiä koko Beatles-katalogissa. Paul McCartney elementissään. Tämä on tietysti vasta alkusoittoa Abbey Road -levyn loppurymistelylle.”
– Pekka Nisu

Eagles: I Can’t Tell You Why

”Kotkat liitelivät Pimeyden yllä eritoten Aika tihentyy -albumimme aikaan. Etenkin bändistä tehty dokkari herätti vahvaa innostusta keskuudessamme. I Can’t Tell You Why on aikuisempaa Eagles-tuotantoa, ja syntynyt basisti Timothy B. Schmitin kynästä. Hänen korkea, feminiini laulusoundinsa viehättää korvaani. I Can’t Tell You Whyssa on mahtava, jännitteinen ja intiimitunnelma, joka syntyy bändin vähäeleisestä pidättelevyydestä, yhdistettynä viettelevään Eagles-kisutteluun. Se on huumannut minutkin.”
– Joel Mäkinen

Toto: Pamela

”Löysin Toton aika myöhään, vasta parikymppisenä. Sitä ennen en voinut sietää bändin juustokuorrutettua saundia, mutta lopulta Jeff Porcaron groove vei mukanaan eikä päästänyt irti. Kun etsimme uutta liverumpalia, yksi tärkeimmistä kysymyksistä oli ’Mitä mieltä sä oot Porcarosta?'”
– Jukkis Virtanen

TLC: No Scrubs

”TLC oli 1990-luvun tyttöbändeistä jotenkin samaistuttavin. Se tuntui kotoisalta, aidolta, sympaattiselta. Hittien aiheet olivat maanläheisiä ja positiivisia. TLC:n ysäri-r’n’b on vaikuttanut Deltan kappaleisiin merkittävästi. Syna-akkari on hot.”
– Pekka Nisu

Spice Girls: 2 Become 1

”Spaissareiden paras biisi ja säkenöivä tuotanto. Menee vahvasti tunteisiin ja maaginen musiikkivideo on syöpynyt ikiajoiksi verkkokalvoille.”
– Pekka Nisu

East 17: Stay Another Day

”Joku ajoi meidät luukuttamaan tätä kappaletta päättymättömällä repeatilla Lontoon-reissulla. Saimme kuulla matkan aikana, että kappale on omistettu bändin biisintekijän itsemurhan tehneelle veljelle.”
– Pekka Nisu

ABBA: Winner Takes It All

”Mun sisko oli suuri ABBA-fani, kun oltiin junnuja. ABBA soi nuhaiselta C-kasetilta soittimena My First Cassette Player, mutta hienoja biisejä ei edes huono äänentoisto pilaa. ’Crying at the Discoteque’ / ’Liikuttaa ja liikuttaa’ ja muut samaa tarkoittavat fraasit toistuivat usein studiossa Deltaa tehdessä ja tässä biisissä se ajatus on ikuistettu.”
– Jukkis Virtanen

Oasis: Don’t Look Back in Anger

”Tää on mun lapsuuden musaa. Wonderwall pyöri musateeveellä ja mun bestiksen broidi luukutti tätä levyä nonstop. Vasta paljon myöhemmin kuulin, että Noel lauloi tämän raidan ja että Oasiksessa on ylipäätään kaksi solistia!”
– Jukkis Virtanen

Chigago: If You Leave Me Now

”Chigago on aina jakanut jyrkästi Pekan ja mun mielipiteet. Mun mielestä yhtye on onnistunut tekemään muutamia melodisia ja iskeviä pop-kappaleita. Tutustuin If You Leave Me Now -biisiin Egotripin käännosversion Jos sä lähdet pois kautta. Kyseessä on beatleaaninen soft rock -pala, jossa on onnistuneet, raikkaan progressiiviset harmoniat.”
– Joel Mäkinen

The Beach Boys: God Only Knows

”Ihana, atlantinkokoinen kamaripop-biisi rapakon takaa. Muistan kuulleni tän ekan kerran sellaisessa leffassa, jossa nainen tietää kuolevansa, ja päätyy järjestelemään perheensä elämää oman poismenonsa jälkeiselle ajalle. Itkettävän koskettava leffa yhdistettynä tällaiseen biisiin. Brian Wilsonin, riivatun neron tarina on järkyttävyydessään kiehtova. Monimutkainen, hauras mieli tuotti kirkkaimpina hetkinään kuolemattomia pop-biisejä.”
– Joel Mäkinen

The Hollies: He Ain’t Heavy He’s My Brother

”The Hollies on tuttu isäni levyhyllyn kautta. Rakastan bändin laajoja, kirkkaita ja vahvoja lauluharmonioita. Tää biisi on klassinen iso balladi, jousineen ja hidastuvine taitteineen. He Ain’t Heavy He’s My Brother koskettaa mua aina kun kuulen sen, vaikka mulla ei olekaan veljiä. Taidan ajatella isääni.”
– Joel Mäkinen

Egotrippi: Mustat varjot

”Olen digannut Eggarien musasta jo parisenkymmentä vuotta. Bändin musa on tuonut raikkaan tuulahduksen suomalaiseen synkeän jollotuksen kaanoniin. Knipin sävellyksissä ja sanoituksissa on värejä ja tunnelmia, syvää henkilökohtaisuutta unohtamatta. Olen aina pitänyt myös solisti Mikin äänestä. Mustat varjot kuuluu mulle Egotripin tuotannon kulmakiviin. Siinä on vahva sävellys ja sanoitus, ja vaikuttava klassinen pop-sovitus. Syvästi koskettava biisi.”
– Joel Mäkinen

The Move: Blackberry Way

”Hieno beatleaaninen biisi tämäkin. Sävellystyö on erinomaista, melodia on kiehtovalla tavalla polveileva mutta samalla pop. The Moven musassa on yhtymäkohtia tunnetumpaan The Who -yhtyeeseen.”
– Joel Mäkinen

Lisää luettavaa