”Levy on tehty rakkaudella, suuressa ymmärryksessä ja harkiten” – Perjantaibiisinä Inkvisitio: Osta asunto

Juliet Jonesin Sydämen rinnalle noussut kulttibändi palaa ryminällä.

Inkvisitio vuonna 2017.
Kuva: Pia Parkkonen

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale.

Kas muistatko vielä Juliet Jonesin Sydämen rinnalle vuonna 1989 kohonneen Inkvisition? Jos et, niin tässäpä pieni muistutus:

Inkvisitio on Eero Hyypän ja Seppo Kansanojan 19801990-lukujen taitteessa perustama, nopeasti kulttisuosioon kavunnut kokoonpano, jonka vuonna 1990 julkaisema esikoisalbumi Paratiisi vedettiin nopeasti kaupoista siksi, että kiekon kansitaide oli kopioitu Jehovan todistajien Herätkää-lehdestä ja koska myös albumin julkaissutta Poko Recordsia uhattiin tuolloin oikeustoimilla. Vuonna 1990 ilmestynyt Helvetti-ep puolestaan poiki pikkuhitiksi nousseen kappaleen Arvi Lind sekä peräti kiitoskortin kappaleen sankarilta. Bändin toistaiseksi viimeisin kokopitkä on vuonna 1991 julkaistu Kiirastuli.

Nyt hiljaiseloa vuoden 1998 Koukussa-singlestä saakka viettänyt orkesteri on jälleen aktivoitunut ja valmistautuu uransa kolmannen albumin julkaisuun. Toivo-niminen pitkäsoitto puskee kauppoihin 21.4. ja sitä edeltävät tänään julkaistavat singlet Osta asunto ja Miljoona. Ensiksi mainittu pyörähtää täten Perjantaibiisinämme. Säveltäjä-sanoittaja Kansanoja kertoo:

”Asuntopula on niin valtava, että  jo yksiön omistaminen tekisi miehestä kaupungin tavoitelluimpia saaliita.”

Osta asunto -kappaleessa mutkat pannaan suoriksi. Mies pelkää joutuvansa naimisiin, mikäli hankkii omistusasunnon. Asuntopula on niin valtava, että  jo yksiön omistaminen tekisi miehestä kaupungin tavoitelluimpia saaliita, ja mies tahtoo olla vapaa iäti. Paitsi avioliitoon, mies ei myöskään usko säästämiseen, sillä jokainen päivä voi olla viimeinen jo sukurasitteen takia: päihdeongelmia ja urheiluvammoja löytyy suoraan ylenevästä polvesta. Mies on sisäistänyt ajatuksen, että kuolinpaidassa ei ole taskuja.

Millaista meininkiä uudelta Inkvisitio-pitkäsoitolta on lupa odottaa?

Inkvisition Toivo-levyllä voi kuulla tarinoita, joissa elämä  voittaa. Kaikesta huolimatta jopa kuolemassa elämä voittaa, sillä me kaikki olemme energiaa universumissa. Levy on tehty rakkaudella, suuressa ymmärryksessä ja harkiten. Eeron sairastumisen johdosta laulajana toimin nyt minä. Vaikka laulaja on vaihtunut, Inkvisition konsepti on yhä sama: tuuba ja viulu iskevät tykö omintakeisen soundin, yhdistettynä sähkösoittimiin ja stemmalaulantaan. Ja maamme parhaimmistoon kuuluvaan rytmisoittamiseen. Orkesteri soittaa vahvalla groovella, se on hellittämättä läsnä ja iholla. Intesitteeti on käsinkosketeltava läpi albumin. Tuuban vahva maku on kuin parhaan ydinluun.

Ja siitäpä siis esimakua:

Perjantaibiisi Inkvisitio: Osta asunto

Inkvisitio vuonna 2017 on:

Seppo Kansanoja (laulu ja kitara)
Kaustinen (basso)
Pirkko Kontkanen (viulu)
Pertti Honkela (tuuba)
Pete Parkkonen (siis se myös Zen Cafésta tuttu, lyömäsoittimet)
Kari ”Jones” Hyvärinen (myös Juliet Jonesin sydämestä tuttu, kitara)

Kuuntele ja seuraa myös viikoittain päivittyvää soittolistaamme:

Parasta juuri nyt myös YouTubessa ja Deezerissä.