”Elämänmyönteistä vaikerointipoppia” – Perjantaibiisinä ja Ensinäytössä Sakari Preuss: Nyt skipataan kahvit

"Musiikin keskeisimpiä tehtäviä on arjen ylevöittäminen."

Sakari Preuss. Kuva: Piritta Houni

Soundi.fi:n Perjantaibiisi-sarjassa nostetaan kerran viikossa esiin yksi ajankohtainen kotimainen kappale. Tänään esittelemme teille Sakari Preussin.

Nappaako Kauko Röyhkän tai Minä Ja Ville Ahosen tuotanto? Siinä tapauksessa Sakari Preuss saattaa kiinnostaa. Myös Pää Kii -yhtyeen fanit olkoot valppaina, sillä Mr. Preussin juhannuksen Perjantaibiisinä ihasteltava debyyttisingle on varsin mielenkiintoinen cover Teemu Bergmanin johtaman ryhmän vuoden 2012 kappaleesta Nyt skipataan kahvit.

”Epävarmoina aikoina tuntuu perustellulta heittäytyä ja pyrkiä tekemään itselleen merkityksellisistä asioista kokonainen elämä.”

Sakari Preuss -nimen takaa löytyy joensuulainen laulaja-lauluntekijä Kalle Kaasinen, joka kertoo missiostaan näin:

– Minulle musiikin keskeisimpiä tehtäviä on arjen ylevöittäminen. Musiikin läsnäolo tekee päivistä tarinoita sen sijaan, että ne olisivat rutiininomaisia toisintoja keinoista yrittää unohtaa oma kuolevaisuutensa ja olla erottumatta muita huonompana. Epävarmoina aikoina tuntuu perustellulta heittäytyä ja pyrkiä tekemään itselleen merkityksellisistä asioista kokonainen elämä. Minulle se tarkoittaa enemmän laulua, sointuja ja ruttuisille ruutupapereille kirjoitettuja iskulauseita, ja vähemmän itseni arvottamista muiden mittareilla. Näillä asetuksilla mennään.

– Olen työstänyt biisejäni kapakoissa ja makuuhuoneissa varsin ison siivun noin 20–30-vuotisesta elämästäni. Ehdottoman elämänmyönteinen vaikerointipop on kuvauksena karu, mutta istuva tiivistys musiikkini sisällöstä. Keskeisimmät vertailukohdat löytynee jostain Kauko Röyhkän ja Sueden välimaastosta.

Miksi Pää Kii -kappale?

– Avaan pelin hatunnostolla yhdelle harvoista suomalaisista biisintekijä-sankareistani Teemu Bergmanille. Samalla tämä on jonkinlainen välitilinpäätös ajasta, jolloin soitin paljon lainalauluja ja etsin omaa ääntäni. Tein sen omalla tavallani ja hyvien ihmisten kanssa. Tää on suosikkibiisini yhdeltä suosikkilevyistäni. Yritin kaivaa esille mestariluokan melodioita siltä varalta, että ne ovat jääneet punk-räminää vierastavilta huomaamatta.

Knoppi: kappaleen kitarasoolon soittaa PMMP:stä ja My First Bandista tunnettava Mikko Virta.

Perjantaibiisi ja Ensinäyttö Sakari Preuss: Nyt skipataan kahvit (ohj. Chris Karvinen ja Jani Karlsson)

Entä kuinkas tästä eteenpäin, näkeekö Sakari Preussia keikkalavoilla?

Jatkan vielä tänä kesänä äänityksiä Nick Trianin kanssa kunhan saadaan aikataulut natsaamaan. Toinen sinkku julkaistaan pian ja toivon mukaan myös se ep. Bändiä minulla ei ole. Ihmisiä pyydetään soittamaan tarpeen mukaan ja keikat vedän toistaiseksi yksinäni. Yritän tehdä tätä musiikkihommaa niin paljon kuin on inhimillisesti mahdollista. Tämä on mun juttu tässä elämässä kuitenkin.

Ja se originaalihan taipui näin: