Portisheadista Laila Kinnuseen ja Black Sabbathiin – Minja Koski alias M listaa elämänsä soundit

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Soundin 8/20 Elämäni soundit -palstalla pääsee ääneen Punainen ovi -kolmosalbuminsa syksyllä julkaissut M. Artistin suosikkilista on kiitettävän laaja-alainen.

Toimittanut: Asko Alanen

Kuhmolaislähtöinen artisti nimeltä M eli Minja Koski julkaisi lokakuun alussa kolmannen albuminsa Punainen ovi. Kolmessa vuodessa laulaja-lauluntekijä Minja Koski on yhdessä tuottaja Miikka Ahlmanin ja luottomuusikoidensa kanssa muotoillut M-tyylin joka on samalla universaali ja persoonallinen, soinniltaan elektroninen ja ihmisääninen, harkitun linjakas mutta myös seikkailullisen monitahoinen ja utelias.

– Koronaa auttavat unohtamaan uuden albumin lisäksi erilaiset työt, kuten kuunnelmaprojektit ja lahtelainen kulttuurivideoprojekti, Minja kertoo.

– Albumin viimeistelyä teimme Miikan kanssa syrjäkylissä, poissa kaupungin vilinästä. Teki mieli maalle ja aina joltakin tutulta löytyi talo tai mökki, jonne saatoimme mennä. Musiikintekoon kytkeytyi koko viihtyisä elämänmuoto – että mentäiskö tänään sieneen ja lämmitetäänkö tähän väliin sauna?

– Kotona kuunneltiin musiikkia laaja-alaisesti klassisesta metalliin. Jossain vaiheessa olin myös tiukka grungetyttö ennen kuin sain tarpeekseni genrerajoituksista. Nyt olen ensisijaisesti vain musadiggari, joka ottaa vaikutteensa joka puolelta. Diggaan samalla tavalla myös muuta taidetta, joka ei ole valmiiksi pureskeltua. Pidän siitä, että tilaa tulkinnoille annetaan myös taiteen vastaanottaja.

– Aiemmin sävelsin pianolla, mutta nyt enimmäkseen suoraan Garagebandille Korgin Microcontrolilla. Musiikinteko-ohjelmalle äänittäminen innostaa uusiin kokeiluihin ja jo sävellysvaiheessa pääsee kiinni kiinnostaviin soundeihin. Nämä demot esittelen Miikalle ja siitä sitten jatketaan. Tuotannon ja sovitusten kanssa on tietysti tehtävä joka albumin kohdalla oma matkansa, mutta toki tekeminen on jollain tapaa helpottunut kun takana on jo kolme albumia.

– Bändissäni soittavat Miikan lisäksi Simo Saukkola, Jussi-Pekka Parviainen ja Aleksi Kaufmann. Seuraava muu isompi duuni onkin Kansallisoopperan Jää-oopperan uusintaensi-ilta, jossa olen liikkeellisessä roolissa. Olen tehnyt pitkään myös yhteistyötä Kaj Chydeniuksen kanssa ja niitäkin keikkoja on syksylle luvassa.

Levy, joka tuo parhaiten mieleen varhaisvuodet Kuhmossa

Eri esittäjiä: Tenavatähti ’90

”Tenavatähti ’90 tuo mieleen silloisen kodin, perheen ja ystävät. Ja tietysti ihailemani tenavatähdet. Suosikkibiisini ensimmäiseltä tuotantokaudelta oli Liljankukka Leif Lindgrenin tulkitsemana. Nauhoitin jokaisen jakson ja opettelin kaikki biisit ulkoa.”

Varhaisin albumi, joka herätti innostuksen musiikiin

Absoluuttinen Nollapiste: Neulainen Jerkunen

”Kuulin laajasti musiikkia pienestä saakka ja improvisoin omia lauluja kasetille, joten innostus heräsi varhain. Erityisen innostava oli veljeni esittelemä upea Absoluuttisen Nollapisteen debyytti. Se toi raikkaan ja sopivan oudon tuulahduksen Rovaniemeltä. Albumi oli suorastaan vastustamaton.”

Levy, joka on kestänyt kuuntelua kautta vuosien

PJ Harvey: Let England Shake

”Vaikkei tämä olekaan erityisen vanha albumi, väitän sen tulevan kestämään aikaa. PJ Harvey on kestosuosikkini ja ihailen muun muassa hänen musiikillista muuntautumiskykyään. Tämä levykokonaisuus kolahti välittömästi heti ilmestyttyään. Siinä on omintakeinen ja ajaton soundi.”

Itselleni tärkeä albumi laulun ja elektronisen musiikin takia

Portishead: Dummy

”Portisheadin kaikki albumit ovat olleet tärkeitä. Heidän musiikkinsa on kaunista, rujoa, äärimmäisen tunteikasta ja vaarallista. Myös solisti Beth Gibbonsin Rustin Manin kanssa tekemä Out of Season on upea.”

Punaiseen oveen vaikuttanut brittilevy 1960–70-luvuilta

Black Sabbath: Black Sabbath

”Black Sabbathin debyytti oli yksi niistä albumeista, jotka toimivat inspiraation lähteenä Punaisessa ovessa. Erityisesti avausraita sekä levyn kansikuva ovat vangitsevia.”

Albumi, jolla on toimivimmat ja vetoavimmat lauluraidat

Björk: Post

”Björk on suosikkiartistini, johon palaan aina vaan. Hänen äänensä on yllätyksellinen ja siinä on lukuisia eri sävyjä. Ensimmäistä kertaa Björkiä kuullessani sydän teki ylimääräisiä lyöntejä ja päässä heilahti. Rakastuin.”

Levy, jossa on miellyttävimmät soitot, soundit ja tunnelma

Laila Kinnunen: Laila

”Vanhat iskelmät dramaattisine sovituksineen ja toisaalta hupsutteluineen purevat mielenmaisemaani lähes tilanteessa kuin tilanteessa. Laila Kinnunen on suomalaisista laulajista itselleni kaikista läheisin. Lailan fanittamisen olen perinyt äidiltäni.”

Tärkeä albumi, jonka teossa toivoisin olleeni mukana

Suomen Talvisota 1939–1940: Underground-Rock

”Lukemani ja kuulemani perusteella olisin halunnut olla Suomen Talvisota 1939–1940:n Underground-Rockin sessioissa. Kiehtovan spontaanin ja ennakkoluulottoman kuuloista touhua ollut se.”