”Power metal on metallin evoluution huipentuma”, tuumaa Sami Hinkka – haastattelussa Metal De Facto

7.2.2024 07:00

Folk metal -suuruus Ensiferum työstää vauhdilla myöhemmin tänä vuonna ilmestyvää studioalbumiaan, mutta Metal De Facto ehtii ”apajille” jo alkuvuodesta. Yhtyeen odotettu kakkoslevy Land Of The Rising Sun – Part I nimittäin julkaistaan 9. helmikuuta, ja samoihin aikoihin yhtye esiintyy Tampereella ja Helsingissä.

Mutta miten Ensiferum tähän liittyy? Ainakin niin, että kummankin bändin basistina toimii Sami Hinkka. Tarttuvaa power metalia soittavassa Metal De Factossa vaikuttavat myös kitaristit Esa Orjatsalo ja Mikko Salovaara, rumpali Atte Marttinen, kosketinsoittaja Benji Connelly ja laulaja Aitor Arrastia.

– Esa on tietenkin ”suomipowerin” pioneereja jo Dreamtalen riveistä. Hän sattui sitten toimimaan Ensiferumin kitarateknikkona Euroopan-rundilla 2017, ja erään kostean illan aikana puhuttiin – yllätys, yllätys! – musasta. Totesimme tuolloin, että power metal on metallin evoluution huipentuma ja sen terävin sekä tosiasiallisin kärki. Power metal on siis metallia ”de facto”, hymyilee Hinkka.

– Esa kertoi miettineensä Rooma-aiheisen albumin tekemistä, ja bändin lopullinen idea alkoi kehkeytyä. Seuraavaksi päätimme, että Metal De Facto soittaa poweria perinteitä kunnioittaen, mutta myös nykyajan tuulia hyödyntäen. Samalla tuli ajatus siitä, että jokaisella levyllä olisi jonkinasteinen teema.

Millaisia ajatuksia Imperium Romanum -debyytti (2019) herättää tänä päivänä?

– Kuten kerroin, Esa oli miettinyt ”Rooma-levyä” jo hyvän aikaa, ja hänellä olikin iso nippu materiaalia melkoisen valmiina. Toki me muut lisäsimme mukaan omia mausteita, kertoo Hinkka.

– Äänitykset ja muut jutut sujuivat hienosti ja albumi niitti hyvää palautetta. Saatiin myös tarjous Euroopan-rundista erään nimekkään yhtyeen kanssa, mutta sitten koko maailma pysähtyi pandemian takia.

Nyt käsillä on kakkoslevy Land Of The Rising Sun – Part I. Aloitetaanpa lähestyminen siitä, että debyytillä laulanut Mikael Salo ei ole enää mukana Metal De Factossa.

– Mikael jättäytyi pois bändeistään ja projekteistaan henkilökohtaisten syiden vuoksi, ja tästä aiheutui meillekin pieni tuumaustauko, nyökkää Hinkka.

– Uusi espanjalainen laulaja Aitor Arrastia löytyi Benjin kautta. Hän kehui Aitoria mukavaksi sekä ammattitaitoiseksi tyypiksi, ja muutaman sähköpostin ja videopuhelun jälkeen meillä olikin taas solisti.

Millaisia tavoitteita teillä oli uuden albumin suhteen?

– Yksi ajatus oli esimerkiksi se, että jokainen kertoo omaa tarinaansa eikä kuunnellessa tule ”juu juu, samaa tukutukua kuin edellinenkin ralli” -fiilistä, sanoo Hinkka.

– Uusista kappaleista ei todellakaan ollut pulaa, sillä aihioita tuntui tulevan joka suunnasta. Meillä onkin jo biisejä kolmannelle ja osittain myös neljännelle levylle. Ja uusia idiksiä tuntuu tulevan jatkuvasti!

Kuten uuden levyn otsikkokin kertoo, sanoitukset vievät kuulijan Japanin maaperälle.

– Vaikka joissakin biiseissä samurait ratsastavatkin taisteluun, niin isossa kuvassa sanoitusten teemana on japanilainen monipuolinen kulttuuri. Teksteissä käsitellään muun muassa hikikomoriilmiötä sekä sikäläistä korkeaa työmoraalia ja sen seurauksia. Toisaalla taas mennään Yosakoi-juhlien jälkeen karaokebaariin ystävien kanssa, Hinkka kuvailee.

– Tekstien työstämisen äärellä tajusimme, että nousevan auringon maasta löytyy paljon kiinnostavia kulmia, ja päätimmekin pureutua näihin asioihin parin levyn verran.

Milloin Part 2 ilmestyy?

– Biisit ovat jo pitkällä, mutta hiomme vielä sovituksia koko bändin kesken. Ajatuksena on joka tapauksessa se, että molemmat Land Of The Rising Sunit ilmestyvät parin vuoden sisällä!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 1/24.

Lisää luettavaa