Sabatonin masinoima elokuva on jotain todella erilaista – esitetään Suomessa panssarimuseossa

8.11.2023 07:00

Siinä ei ole mitään uutta, että bändeistä tehdään elokuvia tai bändit tekevät elokuvia. Tätäkin asiaa voi kuitenkin lähestyä monella tavalla, ja kun monenlaisista tempauksista tunnettu ruotsalainen heavy metal -yhtye Sabaton päättää tehdä oman leffan, silloin aitaa ei ylitetä ihan sieltä matalimmasta kohdasta.

Sabaton-teemaisen animaatioelokuvan nimi on The War To End All Wars – The Movie. Teosta on valmisteltu pitkään ja hartaasti, ja sen tarina perustuu yhtyeen viimeisimmän studioalbumin sanoituksiin.

Entä missä elokuvan voi nähdä? No, museoissa ympäri maailman 11. marraskuuta, joka on samalla ensimmäisen maailmansodan päättymisen muistopäivä. Suomalaismuseoista The War To End All Wars – The Movien esittävät Parolan Panssarimuseo ja Tornionlaakson museo.

– Kollektiivisessa mielessämme on kummitellut jo pitkään idea oman elokuvan tekemisestä, kertoo basisti Pär Sundström.

– Julkaisimme Carolus Rex -teemalevyn vuonna 2012, ja albumikonseptiin liittyvä leffa oli tuolloin mielessä, mutta taloudelliset resurssimme olivat silloin aivan liian rajalliset.

Kymmenisen vuotta myöhemmin tilanne on täysin toinen, sillä Sabaton on noussut erääksi Euroopan suurimmista raskaan musiikin kokoonpanoista.

– Kun pandemia sulki maailman, käsissä oli yhtäkkiä paljon aikaa. Kun sitten aloimme kaikessa hiljaisuudessa valmistella The War To End All Wars -studioalbumia, päätimme tehdä myös sanoituksista innoittuneen elokuvan, sanoo Sundström.

– Olimme jo aiemmin tehneet yhteistyötä Yarn Hub -animaatiostudion kanssa. Kun kysyin heidän edustajiltaan, pystyisimmekö valmistelemaan täysimittaisen animaation, he nyökkäsivät hyväksymisen merkiksi. Se oli siinä: käärimme hihat ja ryhdyimme työhön. Sitä työtä muuten sitten riittikin!

Elokuvan ensimmäinen versio valmistui loppuvuodesta 2021.

The War To End All Wars -albumi ilmestyi maaliskuussa 2022. Levyyn liittynyt iso promootiotapahtuma taas tapahtui Brysselin Royal Museum Of The Armed Forces And Military History -museossa jo edellisen vuoden marraskuussa, kertoo Sundström.

– Päätimme tuolloin yllättää paikalle kutsutut kansainväliset toimittajat. Aiemmin päivällä kuuntelimme uuden levyn ja teimme haastatteluja. Sitten kun ilta alkoi hämärtyä, keräsimme paikalle saapuneet museon isoon saliin, ja näytimme heille täysimittaisen Sabaton-elokuvan. Koko juttu tuli kaikille täysin puun takaa, ja ihmiset olivat äärimmäisen vaikuttuneita näkemästään.

Näistä hetkistä on vierähtänyt jo kaksi vuotta. Mihin aika on mennyt?

– Kun tämä Brysselin-iltama oli ohi, aloimme suunnitella elokuvamme julkaisua. Mietimme esimerkiksi leffafestivaaleille osallistumista, mutta ne eivät lopulta tuntuneet oikeilta paikoilta tällaiselle teokselle, Sundström nyökkää.

– Sitten yhtenä päivänä vierailin eräässä ruotsalaisessa museossa. Yhtäkkiä aloin ajatella, että hetkinen, elokuvan varhaisen version ensi-ilta tapahtui museossa… Miksi emme tekisi samaa juttua maailmanlaajuisesti?

– Esittelimme ajatuksen parin jo ennestään tutun museon henkilökunnalle, ja heidän mielestään idea oli loistava. Sitten käännyimme maailmanlaajuisen fanikuntamme puoleen, ja kysyimme heiltä vinkkejä sopivista museoista. Arvaapa montako viestiä saimme yhden päivän aikana? Aivan, tuhansia.

– Otimme yhteyttä näihin paikkoihin, ja hyvin moni lähti innolla mukaan tähän projektiin. Ja tässä sitä ollaan: meidän oma elokuvamme esitetään lukemattomissa museoissa 11. marraskuuta.

– Olemme myös antaneet yhteistyökumppaneille vapaat kädet, ja museot voivat järjestää vaikka metallikeikan elokuvailtaman yhteyteen. Emme myöskään veloita näiltä paikoilta mitään vaan esimerkiksi kaikki pääsylipputulot jäävät museolle.

Vaikka The War To End All Wars – The Movie esitetään sadoissa lokaatioissa ympäri maailman, kaikilla faneilla ei tietenkään ole mahdollisuutta nähdä leffaa “omassa museossaan”.

– Mietimme parhaillaan, mitä teemme elokuvan kanssa tämän ison julkaisutapahtuman jälkeen. Leffa saattaa myöhemmin tulla katsottavaksi suoratoistopalveluihin tai ehkä julkaisemme sen fyysisenä tuotteena. Nämä päätökset ovat kuitenkin vielä tekemättä.

Entä miltä Sabatonin suunnitelmat näyttävät noin muuten?

The War To End All Wars – The Movie -tapahtuma merkitsee meille yhden aikakauden loppua – ja seuraavan alkua, nyökkää basisti.

– Olemme nyt keikkatauolla, ja valmistelemme parhaillaan seuraavaa studioalbumia. Julkaisemme uutisia levyn tiimoilta heti, kunhan meillä on kerrottavaa!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 9/23.

Lisää luettavaa