”Sitten myös Seiska alkoi tehdä kansijuttuja” – Jyrki 69 kertoo, miltä Vain elämää -pyöritys goottirokkarista tuntui

The 69 Eyes elää Vain elämää -näkyvyyden jälkimainingeissa uutta nousukautta. Jyrki 69 kertoi Soundin Timo Isoaholle, miten laulaja oikein päätyi ohjelmaan. Haastattelu on ote Soundissa 4/23 julkaistusta pidemmästä artikkelista.
27.4.2023 11:35

Mitä kummaa piilee The 69 Eyesin uuden nousun taustalla? Miksi yhtyeen uudet singlet kelpaavat taas radioasemille ja tuvat pullistelevat väkeä? Vastaus on toki päivänselvä: Jyrki Linnankiven osallistuminen Vain elämää -ohjelmaan on singonnut Helsingin vampyyrit komeaan liitoon.

– Kun hyppäsin mukaan ohjelmaan, tavoitteena oli palauttaa The 69 Eyesin nimi valtavirtayleisön tietoisuuteen. Menin sinne nimenomaan bändijätkänä, enkä jonakin omasta soolourasta haaveilevana tyyppinä.

Jyrkin suunnitelma toimi. The 69 Eyes – myös kitaristit Bazie ja Timo-Timo, basisti Archzie ja rumpali Jussi69 – asteli satojentuhansien katselijoiden eteen Tommi Läntisen Vain elämää -päivän aikana. Viisikko esitti tummasävyisen version Boycott-yhtyeen Gotta Rock -hitistä, ja kappale osui ja upposi niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

– Somessa tuli vastaan eräskin hauska pätkä, kun brasilialaisessa goottiklubissa jorataan antaumuksella Gotta Rockin tahdissa. Siis vähintään yhtä antaumuksella kuin Mikko Alatalo ohjelman kuvauksissa, hymyilee Linnankivi.

Gotta Rockin vetäminen telkkarissa koko bändin kanssa oli älyttömän hienoa. Se oli myös konkreettisesti se hetki, kun The 69 Eyes jätti salamyhkäiset goottiklubit vaihteeksi taakse ja onnistui tarjoamaan elämyksiä isolle yleisölle prime timessä.

Miten ylipäänsä päädyit mukaan Vain elämää -maailmaan?

– Nyt täytyy palata parin vuoden taakse. The 69 Eyesin edellinen levytysdiili oli päättynyt, ja alettiin etsiä uutta. Pistin viestiä Gabi Hakaselle, joka on meidän vanha yhteistyökumppani esimerkiksi Devils-levyn (2004) aikakaudelta. Lähetin Gabille Drive-biisin demon, ja hän innostui saman tien. Että kääritään hihat ja ryhdytään hommiin.

– Samana iltana Gabin nimi välkkyi taas puhelimen ruudulla. Ajattelin, että ei hemmetti, tuliko se katumapäälle näin nopeasti. Ei suinkaan. Gabi sanoi: ”Niin, vielä yksi juttu… Lähtisitkö Vain elämää -ohjelmaan?” Olin ihan äimänä, ja valvoin koko seuraavan yön. Että millaisiin saappaisiin tässä ollaan hyppäämässä?

Vain elämää -buutsien todellinen koko alkoi selvitä viimeistään siinä vaiheessa, kun ohjelmasarja pyörähti käyntiin.

– Oma naama tuijotti yhtäkkiä iltapäivälehtien kansista ja bussipysäkkien valtavista mainoksista. Että okei, nyt muuten mennään aika kovaa.

– Sitten myös Seiska alkoi tehdä kansijuttuja. Se tuntui ihan siltä kuin olisin yhtäkkiä ollut Aku Ankan kannessa. Fiilis oli toisaalta hyvin epätodellinen, mutta olihan se hauskaakin. Se oli eräänlaista ”Suomi-glamouria” parhaimmillaan.

Vain elämää herättää tuntemuksia puolesta ja vastaan. Laulaja kertoo muutaman esimerkin kollegoiden reaktioista.

– Ennen kuin oman Vain elämää -kauteni osallistujat oli ilmoitettu, Ville Valo kertoi haastattelussa halveksuvansa tällaisia viihdeohjelmia. Piti tietenkin laittaa Villelle viestiä, että tule ihmeessä fiittaamaan johonkin biisiin. Ei se tullut, mutta Tuomari Nurmio tuli!

– Sitten kun jaksot jo pyörivät, odottelin lentokentällä pääsyä Milanon-koneeseen. Yhtäkkiä joku koputti olkapäähän. Se oli Mika Luttinen. Impaled Nazarene oli menossa soittamaan Italiaan, ja bändin tyypit alkoivat hehkutella Vain elämää. Jumalauta, jos Impaled Nazarenelle kelpaa, niin siihen ei ole paljon lisättävää, nauraa Linnankivi.

Teksti: Timo Isoaho
Lue koko haastattelu Soundista 4/23.

Lisää luettavaa