”Steel Panther on todellisen minämme jatke” – haastattelussa Michael Starr

Tampereelle ja Helsinkiin saapuvan tukkahevibändin nokkamies odottaa suomalaisilta villiä menoa.

Suomessa päivä on jo taittunut ehtooksi, kun saan Michael Starrin luurin toiseen päähän. Kaliforniassa asustavan Starrin päivä on vasta alkamassa ja mies on juuri työn touhussa puhelimeen vastatessaan.

– Joo, äitini pisti minut tekemään vähän kotiaskareita. Täyttelen tässä jääkaappia pullovedellä, sitä hän tykkää juoda, Starr kolistelee.

– Toisen jääkaapin täytän oluella, sillä minä juon kaikkien mieluiten sitä. Kylmä kalja on parasta!

Starrin kipparoima vahvasti 80-luvun Sunset Stripin tukkahevibändeistä inspiraatiota ammentava yhtye Steel Panther saapuu Suomeen kahdelle keikalle Tampereelle ja Helsinkiin. Luonnollisesti Suomi ja suomalaiset saavat mieheltä kehuja.

– Vaikkemme olekaan mikään huippuiso bändi siellä, Suomi on aina ollut meille hyvä. Emme me muuten matkustaisi maapallon toiselta puolelta soittamaan pienille klubeille, jos emme haluaisi rokata mahtavien suomalaisten faniemme kanssa.

Halpa viina takaa villin menon

”Joillain keikoilla on villimpää, mikä riippuu esimerkiksi viinan hinnasta. Ja jos soppaan sekoitetaan vielä kokaiinia tai spiidiä, niin sitten homma karkaa vielä pahemmin käsistä.”

Starrin mielestä yhtyeen fanit ovat yhtä hulluja maantieteellisestä sijainnista riippumatta ja meno keikoilla äityy villiksi maassa kuin maassa.

– Mielestäni ainoa asia, joka oikeasti erottaa fanejamme, on kieli. Muuten kaikki ovat kuin samasta puusta veistettyjä ja kaikki rakastavat rokata.

– Toki joillain keikoilla on villimpää, mikä riippuu esimerkiksi viinan hinnasta. Mitä halvempaa, sitä nopeampaa tahtia sitä kaadetaan kurkusta alas. Ja jos soppaan sekoitetaan vielä kokaiinia tai spiidiä, niin sitten homma karkaa vielä pahemmin käsistä. Mutta se on vain osa hauskanpitoa ja keikkailun jännitystä. Koskaan ei voi tietää, missä meno yltyy todella villiksi. Se voi tapahtua missä vain, jopa Suomessa!

Yksi paikka kuitenkin on, jossa Steel Panther ei ole vielä onnistunut lyömään läpi haluamallaan tavalla.

– Japaniin matkustaminen on niin kallista, että se on valitettavasti jäänyt hieman pimentoon.

Steel Panther on yhtye, joka on kuin luotu isoja areenoita varten. Kaikki bändissä on isoa: musiikki, esiintyminen, tukat, egot. Juuri niin kuin kasarirokissa kuuluu ollakin. Mutta kuten Starr itsekin toteaa, Suomessa bändi esiintyy Pakkahuoneella ja The Circuksessa eli vielä on matkaa esimerkiksi Ratinaan tai Olympiastadionille.

Kumpi sitten on Starrille enemmän mieleen, iso areenakeikka vai intiimimpi klubikeikka?

– No, kukapa nyt ei areenoilla haluaisi soittaa. Mutta emme me tosiaan koko ajan tee stadionkeikkoja, vaikka meillä lokakuussa areenakiertue Englannissa onkin.

– Maailmankiertue stadioneilla, sehän olisi ihan parasta. Mutta sinne asti päästäkseen täytyy jaksaa painaa pienemmillä klubeilla. Se on kuitenkin osoitus rakkaudestamme musiikkia ja tätä touhua kohtaan ja se vetoaa yleisöön. Se on osa charmiamme. Me emme teeskentele tätä hommaa ja sen näkee. Loppujen lopuksi kyse on silkasta soittamisen ilosta. En malta odottaa, että nousemme taas lavalle.

Musiikkia ilman naamioita

Steel Pantherin tuorein julkaisu on helmikuussa ilmestynyt Live From Lexxi’s Mom’s Garage -dvd. Jatkoa All You Can Eat (2014) -studioalbumille on lupa odottaa ensi vuoden alkupuolella, sillä yhtye on viettänyt suurimman osan kesästä ja alkusyksystä studiossa.

– Olemme aika loppusuoralla, vielä puuttuu vokaaleja ja kitarasooloja. Meillä on valmiina sellaiset 14 biisiä, jotka tulevat potkimaan persettä. Mukana on paljon eri tyylejä, mutta sama Steel Panther -fiilis on yhä tallella, Starr antaa tilanneraporttia.

Steel Pantheria tituleerataan usein huumori- tai parodiayhtyeeksi ja se naureskeleekin avoimesti tukkahevin kliseille. Starr ei kuitenkaan ole sitä mieltä, että se olisi millään lailla este tai että yhtye olisi maalannut itseään nurkkaan millään tasolla.

”Voisitko esimerkiksi kuvitella McDonald’sin vaihtavan Big Macinsa tofuksi? Ei vitussa!”

– Tällaisia me todella olemme, Steel Panther on todellisten minämme jatke. Jos kysyt vaikkapa Corey Taylorilta, onko Slipknot ajanut itsensä nurkkaan naamioineen päivineen, hän varmaan sanoo kyllä. Mutta meillä ei ole naamioita.

– Voisitko esimerkiksi kuvitella McDonald’sin vaihtavan Big Macinsa tofuksi? Ei vitussa! Joten miksi meidän tulisi muuttua joksikin, mitä emme ole?

Starr on hetken hiljaa.

– … Ei siis sillä,että me olisimme yhtä isoja kuin McDonald’s, mutta ymmärsit varmaan! Mies nauraa.

Starr vakuuttaa yhtyeellä olevan myös vakava puolensa ja laulujen käsittelevän vakavia aiheita. Niistä ei vain välttämättä lueta päivän lehdistä.

– Me laulamme asioista, joista ihmiset oikeasti keskustelevat Twitterissä ja Facebookissa ja siksi meihin samaistutaan. Otetaan esimerkiksi vaikka Pussywhip-kappale. Kaikki me tunnemme jonkun, joka on ollut täysin tyttöystävänsä tai vaimonsa talutushihnassa, suorastaan orjana. Se on vakava aihe.

– Menipäs syvälliseksi!

Steel Panther keikalla Tampereen Pakkahuoneella keskiviikkona 14.9. ja Helsingin The Circuksessa torstaina 15.9.