Tulkintoja maailmankaikkeuden ilmiöistä – Ennakkokuuntelussa Keoman Hypotheses-albumi

Keoma.
Mikko Keski-Vähälä

Mukana myös laulaja Katri Hiovainin kommentit levyn kappaleista.

Progressiivista metallia soittava kotimainen Keoma julkaise 1. lokakuuta toisen pitkäsoittonsa Hypotheses. Levy on nimensä mukaisesti kokoelma maailmankaikkeuden ilmiöistä tehtyjä tulkintoja ja mahdollisia hypoteeseja tulevaisuudesta.

Soundi tarjoaa levyn kokonaisuudessaan kuunneltavaksi ennakkoon. Lisäksi yhtyeen laulaja Katri Hiovain avaa albumin teemoja ja sanoituksien taustoja kappale kappaleelta. Levyn sekä Hiovainin kommenttien pariin pääset tuosta alempaa.

Mirror Symmetry

– Tähän ehkä jopa levyn hittipotentiaalisimpaan biisiin tein sanoitukset lähestulkoon heti bändiin liityttyäni hieman paineen alla, kun ekaan keikkaan uudella kokoonpanolla oli muutama viikko aikaa. Olin todella innoissani siitä, kun sain tietää, että bändissämme muutkin ovat scifin ystäviä. Keskustelimme paljon treeniksen pihalla scifileffoista, ja sainkin idean kirjoittaa sanat perustuen lempielokuvani tarinaan, johon liittyy säieteoria ja rinnakkaistodellisuudet. Myös se, että ihmiskunnan on ehkä löydettävä uusi planeetta, jotta elämä voi jatkua, pisti miettimään ja kirjoittamaan.

Gaia

– Kirjoitin tähän sanat oikeastaan jo ensimmäisiin koelauluihin bändiin hakiessani, kun tehtäväkseni annettiin tehdä oma tulkintani kappaleesta, joka oli ollut valmis jo pitkään ennen bändiin liittymistäni. Inspiroiduin kovasti kappaleen vaihtelevasta tunnelmasta, sillä mielestäni siinä on jotain todella eeppistä ja mieleeni tulikin heti kreikkalaisen mytologian maan jumalatar Gaia, joka kostaa ihmisten maalle aiheuttaman tuhon. Ideana tässä on myös se, että vaikka maapallo muuttuisi elinkelvottomaksi ihmiselle, maa löytää keinot selviytyä ja kukoistaa jälleen, ja jopa korjata ihmiskunnan sille aiheuttamat tuhot.

Fifth Element

– Tässä oli taas inspiraation lähteenä eräs tunnettu scifisarja, jossa nähdään pimeä rinnakkaismaailma, ikään kuin tyhjiö, johon voi upota. Tästä rinnakkaismaailmasta on portti meidän maailmaamme, ja portista pulppuaa näkymätöntä pimeää ainetta, joka imee energian kaikesta elollisesta sekä vääristää aineellisen materian niin, että se tuhoaa itse itsensä.

Pangea

– Tässä kappaleessa kerrotaan mannerlaattojen uudenlaisesta yhdistymisestä. Alkumanner, jossa nykyiset mantereet olivat vielä kaikki samaa kokonaisuutta, on nyt muodostunut uudelleen digitalisaation kautta, kun elämme verkossa, jossa kaikki ollaan yhtä ja tullaan yhä samanlaisemmiksi globalisaation myötä, ja kaikki evoluution kehittämä monimuotoisuus unohtuu. Biodiversiteetin kaventumisen lisäksi kieliä kuolee koko ajan mm. sen vuoksi, että kommunikaatiomme tapahtuu enenevässä määrin isoimmilla valtakielillä.

Neural Universe

– Tämän kappaleen tarina jatkaa tarinaa Gaian taustalla. Erään teorian mukaan aivosolut ja galaksit muistuttavat toisiaan visuaalisesti. Tästä syntyi mielikuva siitä, että kaikki universumin galaksit olisivatkin Gaian pään sisällä, ja olisimme tällä tavalla kaikki yhtä suurta tietoisuutta.

The Hive

– Muistaakseni näin unessani muurahaiskeon, joka muistutti Raamatusta tuttua Baabelin tornia. Samaan aikaan lueskelin juttuja Siperian ikiroudasta, joka sulaessaan vapauttaisi ikiaikaisia, ennennäkemättömän kammottavia viruksia, minkä seurauksia voimme vain arvailla. Tarinassa lopulta hyönteiset ovat ainoita olentoja, jotka selviävät äärimmäisissä ja painajaismaisissa olosuhteissa ja syövät kaiken tieltään.

Anomalia

– Tässä kerrotaan vaihtoehtoinen tarina eräästä tuntemattomalla kielellä kirjoitetusta käsikirjoituksesta, joka meidän tarinassamme onkin muukalaisen kirjoittama kuvaus omasta kotiplaneestastaan, Anomaliasta. Kirjassa esitellään ihmisille tuntemattomia keksintöjä, reseptejä, biologiaa, mekaniikkaa, lääketiedettä sekä taikuutta ja noituutta, joista voisi oppia paljon, mutta ihmiset pitävät tätä kirjaa vain mielisairaan sepitteenä.

Haven in the Abyss

– Tämän kappaleen tarina lähti liikkeelle kosketinsoittajamme unesta, jossa hän oli talossa meren pohjalla. Lähdimme tätä ideaa porukalla kehittämään, ja kappaleen keinuva ja merellinen tunnelma loi mielikuvia merenalaisesta maailmasta, jossa tarinan päähenkilö on vankina vanhassa hylyssä meren pohjalla. Vankia vartioivat mustekalojen kuningas sekä naiadien kuoro.

Echo of Diamonds

– Kirjoitin tähän kappaleeseen sanat yksin pimeällä bussipysäkillä, kun satoi lunta loppusyksystä ensimmäistä kertaa ja lumihiutaleet valaisivat harmautta. Tästä ajatusketju johti tähtien kuolemaan ja siihen, kuinka kauan tähtien valolla kestää matkata tänne meidän nähtäväksemme.