”Tuskin maltan odottaa!” – Haastattelussa pian Suomeen saapuvan Machine Headin Robb Flynn

Timo Isoaho jututti Machine Headin johtajaa Robb Flynniä Soundiin 7/22. Juttua riitti muun muassa vaikeuksien kautta syntyneestä uudesta levystä sekä koronapandemian aiheuttamista turhautumista.
13.9.2022 13:03

Metalliyhtye Machine Headin laulaja-kitaristi Robb Flynn on kokenut pitkällä urallaan kaikenlaista, mutta menneet ajat ovat näyttäytyneet aikamoisena vuoristoratana jopa tälle kaiken nähneelle amerikkalaiskonkarille.

Aloitetaan vuodesta 2018, jolloin Machne Head julkaisi ristiriitaisen vastaanoton saaneen Catharsis-levyn. Samaan aikaan Machine Headin liitokset alkoivat natista pahemman kerran, ja kohta pitkään ryhmässä vaikuttaneet Phil Demmel (kitara) ja Dave McClain (rummut) jättäytyivätkin pois kokoonpanosta.

Robb Flynn ei tästä hätkähtänyt vaan kiinnitti yhtyeeseen Matt Alstonin (rummut) ja Decapitated-mies Wacław ”Vogg” Kiełtykan (kitara). Seuraavaksi Machine Head lähti mittavalle kiertueelle juhlistamaan maineikasta Burn My Eyes -debyyttilevyä, mutta rundi jäi kesken maailmanlaajuisen pandemian suljettua keikkapaikkojen ovet.

– Juhlakiertueen alkupuoli sujui mahtavasti, joten konserttien peruminen tuntui erittäin harmilliselta, aloittaa Flynn.

– Toisaalta pakollinen lepotauko tuli tarpeeseen. Perustin Machine Headin syksyllä 1991, enkä ole sen jälkeen juurikaan levähtänyt. Itse asiassa ”lomaton työputki” alkoi jo vuonna 1985, sillä soitin Forbiddenin ja Vio-lencen riveissä ennen Machine Headia.

– Vaikka rundaaminen keskeytyikin reiluksi pariksi vuodeksi, soittamista en todellakaan lopettanut vaan käytin yllättävän vapaa-ajan hyödyllisesti. Tämä tarkoitti sitä, että aloin heittää erilaisia striimikeikkoja Machine Head -basisti Jared MacEachernin kanssa, ja tähän päivään mennessä olemme tehneet pitkälti yli sata online-juttua. Se on ollut aivan mahtavaa!

Myös biisinkirjoitus kävi pandemia-aikana kuumana, ja Machine Head onkin juuri julkaissut uuden Of Kingdom And Crown -studioalbumin.

– Levyn tekeminen oli ihan oma lukunsa. Vogg ei pystynyt tulemaan USA:han matkustusrajoitusten vuoksi, joten lähettelimme toisillemme riffejä ja ideoita verkossa. Minulla oli aluksi epäilyksiä tällaisen työskentelytavan suhteen, mutta homma toimi loppujen lopuksi erittäin hyvin. Matt taas on britti, eikä hänkään päässyt Kaliforniaan nauhoituspuuhiin, ja levyllä soittaakin sessiorumpali Navene Koperweis, kertoo Flynn.

– Vaikka levyn valmisteleminen olikin aikamoista palapeliä, olen äärimmäisen tyytyväinen lopputulokseen. Albumi soi minun korvissani eräänlaisena The Blackening -järkäleemme (2007) sisarteoksena.

Tekstien puolesta Of Kingdom And Crown on konseptilevy.

My Chemical Romancen The Black Parade on eräs minun ja vaimoni suosikkilevyistä, ja puolisoni on kysynyt minulta todella usein, että milloin kirjoitan oman teema-albumin, nyökkää Flynn.

– Aloinkin tällä kerralla kehitellä mielessäni erilaisia isompia tarinoita, mutta mikään idea ei tuntunut kantavan loppuun asti. Sitten eräänä päivänä teini-ikäiset poikani ryhtyivät katsomaan japanilaista Attack On Titan -sarjaa, ja hurahdin siihen itsekin aivan täysin. Of Kingdom And Crownin tarina ei suoranaisesti liity Attack On Titaniin, mutta nappasin sarjasta joka tapauksessa paljon ideoita.

Avaisitko tekstikokonaisuutta hieman enemmän?

– Tarinassa on kaksi päähenkilöä, eli Ares ja Eros. Ensin mainittu on menettänyt elämänsä rakkauden, ja hän lähtee raivokkaalle kostoretkelle. Myös Eros on kohdannut tragedian, sillä hänen äitinsä on menehtynyt huumeiden yliannostukseen. Kappaleet kertovat näiden hahmojen seikkailuista.

Robb Flynn saapuu pian myös Suomeen, sillä Machine Head ja Amon Amarth tekevät laajamittaisen Euroopan-kiertueen syys-lokakuussa.

– Tämä ei ole maailman omaperäisin lausunto, mutta sanon sen silti: tuskin maltan odottaa, nauraa Flynn.

– Soitimme edellisen normaalin keikkamme talvella 2020, joten kiertueelle pääseminen tuntuu aivan uskomattoman hienolta kaiken tämän turbulenssin jälkeen!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 7/22.

Machine Head, Amon Amarth ja The Halo Effect esiintyvät Helsingin Jäähallissa 21. syyskuuta.

Lisää luettavaa