Within Temptationin Sharon den Adel: ”Tarja Turunen on osoittautunut todella hienoksi ihmiseksi”

Kuilun partaalta noussut Within Temptation elää uutta kukoistuskautta. Erilaisista epäoikeudenmukaisuuksista ja kriiseistä raskaasti ammentavan, syksyllä ilmestyneen Bleed Out -levyn seuraajakin on jo mietintämyssyssä.
14.12.2023 14:01

Syyskuussa 2008 hollantilainen metalliyhtye Within Temptation oli saapunut ensimmäistä kertaa Ukrainaan, ja yhtyeen jäsenet viettivät pari päivää maan eteläosassa sijaitsevassa H’ersonissa. Vierailun aikana muusikot saivat myös kunniatehtävän: he istuttivat kaupunkiin rauhan puun.

– H’ersonin pormestari esitteli meille paikkoja, ja kaikki tapaamamme ihmiset olivat äärimmäisen ystävällisiä. Vierailu jäi todella elävästi mieleen, sillä meitä kohdeltiin kuin kuninkaallisia, muistelee Within Temptationin laulaja Sharon den Adel.

– Kuten tiedämme, Venäjä tunkeutui Ukrainaan talvella 2022, ja H’erson vallattiin ensimmäiseksi. Kun seurasin näitä hyökkäyssodan alkupuolen tapahtumia, minusta tuntui aivan hirveältä. Ajatukseni palasivat siihen kauniiseen kaupunkiin ja niihin hienoihin tyyppeihin… Tuntui käsittämättömältä, että yhtäkkiä koko paikka oli pommitettu hajalle ja monet ihmiset olivat kuolleet.

– Olimme juuri tuohon aikaan valmistelemassa uutta Bleed Out -albumia, ja taistelujen kauhut tulivatkin osaksi monia levyn sanoituksia. Niistä kirjoittaminen tuntui jonkinlaiselta kamalien asioiden prosessoinnilta.

Bleed Out käynnistyy kappaleella We Go To War. Juuri sen suorempaan asiaan ei voi mennä.

– Jotkut fanit ovat kauhistelleet, että onko teistä tullut jotain ”sotahulluja”. Mielipiteensä kullakin, mutta itse ajattelen niin, että jos joku vieras hyökkää brutaalisti kimppuusi, vaihtoehtoja ei jää: sinun on taisteltava perheesi, maasi ja vapautesi puolesta, sanoo den Adel.

– Toinen juttu on se, että ihmiset ovat tehneet aivan liian pitkälle meneviä päätelmiä pelkän kappaleen nimen takia. Mitäpä jos lukisitte koko sanoituksen ennen suurempia älähdyksiä?

On varsin tyypillistä, että rockyhtyeet välttelevät ajankohtaisia ja poliittisesti latautuneita tekstejä. Taisi tulla jo selväksi, että Within Temptation ei kuulu siihen joukkoon.

– En halua olla minkään asian puolesta profiloituva aktivisti. Jos jotakin, olen humanisti, miettii den Adel.

– Tiedän toki, että liikumme vaarallisilla vesillä tällaisten arkojen tekstiaiheiden kanssa. Kuten vanha totuus kertoo: kun kumarrat yhdelle, pyllistät toiselle. Nykyään täytyy myös olla erityisen huolellinen kaiken sanomisen ja tekemisen suhteen. Pahimmillaan ei tarvita kuin yksi ”väärinymmärrys”, ja tämä aika – sosiaalinen media, cancel-kulttuuri ja niin edelleen – pitää huolen siitä, että taiteilijan ura on ohi. Anteeksipyynnöt tai pahoittelut eivät tunnu kiinnostavan ketään.

– Kun Bleed Outin tekeminen alun perin käynnistyi, Ukrainan karmea tilanne ei ollut vielä päällä, ja ensimmäiset uudet sanoitukset pureutuivat nykyajan ikäviin ilmiöihin ja yhteiskunnallisiin ongelmiin. Esimerkiksi Entertain You alkoi hahmottua nähtyäni videon, jossa kolme nuorta miestä kiusasi ja solvasi transnaista. Kappaleen viesti on se, että me kaikki olemme omilla tavoillamme kauniita, eikä kenenkään pitäisi joutua kaltoin kohdelluksi. Ajattelen niin, että jos minulle kerran on annettu mahdollisuus, minun täytyy puolustaa heikompia parhaani mukaan.

Entertain You lienee jossain määrin myös omakohtainen kappale?

– Kyllä. Minua kiusattiin kouluaikoina varsin rankasti, huokaa den Adel.

– Muutimme usein isäni työn vuoksi, ja kun sitten viimein asetuimme aloillemme, jouduin uutena tulokkaana tikun nokkaan. Nuo kokemukset raapivat sisimpääni arpia, jotka eivät ole vieläkään umpeutuneet. Jos joku käyttäytyy minua kohtaan epäkunnioittavasti tänä päivänä, vanhat muistot nousevat mieleen, ja saatan tuntea oloni hyvin epämukavaksi.

Liiankin kärsimättömiä

Jos Bleed Out hyökkää päälle rankoilla tarinoilla, myös yhtyeen sävellykset ottavat kuulijasta aiempaa raskaamman niskalenkin. Kun puheeksi tulee yhtyeen musiikillinen matka, Sharon den Adelin tarinatulvasta ei ole tulla loppua.

– Within Temptationin yhteydessä nousee aina esiin termi ”sinfoninen metalli”. Siinä ei sinänsä ole mitään väärää, mutta jos minulta kysytään, sinfonisuutemme saavutti huippunsa The Heart Of Everything -levyllä jo kuusitoista vuotta sitten. Kun sitten aloimme miettiä sen seuraajaa, emme halunneet toistaa itseämme. Näistä ja tuota albumia inspiroivat monet 80-luvun suosikkiyhtyeemme, kuten Iron Maiden ja Metallica.

– Me saatamme olla liiankin kärsimättömiä, mutta mainittu ”kasarikausi” ei jatkunut The Unforgivingiä pidemmälle. Seuraava levymme Hydra (2014) hyppäsi seuraavalle vuosikymmenelle, ja monet fanit tuntuivat olevan sitä mieltä, että ysärisävyt eivät sovi Within Temptationille. Erityisen paljon pitkän linjan diggareita tuntui ärsyttävän se, että kutsuimme levylle monia vierailevia laulajia. Jälkikäteen olen itsekin tajunnut, että me etsiskelimme Hydralla jotakin, mutta emme tainneet kuitenkaan osua sen ajan viisasten kiveen.

Hydran solistivieraiden joukosta löytyy suomalaisittain ilahduttava nimi. Nimittäin Tarja Turunen.

– Kun Tarja oli Nightwishin laulaja, meitä verrattiin jatkuvasti toisiimme. Myös edustamiemme yhtyeiden välille yritettiin luoda jonkinlaista keinotekoista kilpailutilannetta, puuskahtaa den Adel.

– Sitten Tarjan ja Nightwishin tiet erosivat, ja myöhemmin tutustuimme toisiimme ilman minkäänlaisia typeriä painolasteja. Ja arvaapa mitä? Tarja on vuosien mittaan osoittautunut todella hienoksi ihmiseksi, ja hänen kanssaan työskentely on ollut suurenmoista.

Nightwishistä puheen ollen: bändin nykyinen solisti Floor Jansen on tunnetusti hollantilainen. Tunnetteko toisenne hyvinkin?

– Vierailin Floorin vanhan yhtyeen After Foreverin Prison Of Desire -levyllä jo vuonna 2000… Tiedämme siis toisemme pitkän ajan takaa, mutta emme ole viime vuosina olleet juurikaan tekemisissä, sanoo den Adel.

Mutta niin, lopetetaanpa sitten sivupoluilla harhaileminen… Mitä tapahtui Hydran jälkeen?

– Seuraaja levy Resist (2019) on eräs tärkeimmistä julkaisuistamme, sillä se käytännössä pelasti bändin uran, nyökkää laulaja.

– Olin aivan hukassa Hydran kiertueiden jälkeen. Päällä oli kamala writer’s block, eikä mitään tuntunut syntyvän. Samaan aikaan isäni terveys oli pettämässä, ja tajusin hänen poismenonsa olevan vain ajan kysymys. Elämäni oli yhtäkkiä silkkaa kaaosta, ja aloin ajautua todella synkkiin vesiin. Niihin aikoihin en olisi lyönyt kovin paljon vetoa Within Temptationin tulevaisuudesta.

Pelastukseksi osoittautui My Indigo, Sharon den Adelin vuonna 2018 ilmestynyt oma albumi.

– Kun ryhdyin kirjoittamaan kevyempää musiikkia sisältänyttä soololevyä, padot alkoivat yllättäen aueta. Kun My Indigo sitten valmistui, Within Temptationin maailmaan palaaminen tuntui erittäin kiehtovalta ajatukselta, muistelee den Adel.

My Indigo oli popahtava albumi, ja sen jälkeen halusin tehdä jotakin aivan muuta. Resist olikin sitten raskainta Within Temptationia koskaan… Siis ennen Bleed Outia.

Bleed Out on toki vaihteleva kokonaisuus, mutta raskaimmillaan levy kuulostaa siltä kuin Korn ja Meshuggah olisivat kirjoittaneet yhdessä riffejä. Tällainen vyörytys ei ole ihan sitä, mitä Within Temptationilta ensimmäiseksi odottaisi.

– Meshuggah on aivan mahtava bändi, ja tätä mieltä ovat muutamat muutkin yhtyeemme jäsenet, hymyilee laulaja.

– Ja niin, kyllähän tämä meidän diggailumme saattaa kuulua Bleed Outilta.

Sinetti suhteelle

Mitä on luvassa seuraavaksi? Ei ainakaan puheita lopettamisesta, sillä Sharon den Adel kertoo Within Temptationin sisäisen fiiliksen olevan erittäin innostunut.

– Kiertuesuunnitelmat ovat osittain auki, mutta rundaamme ensi vuonna varsin ahkerasti. Iso Euroopan kierros on luvassa syksyllä 2024, ja tulemme toki Suomeenkin, laulaja kertoo.

– Suomi on ollut meille aina tärkeä maa, ja eräänlainen lopullinen sinetti meidän ja Suomen välille lyötiin kesällä 2021. Soitimme tuolloin Kuopiorockissa, ja se oli ensimmäinen varsinainen keikkamme sitten loppuvuoden 2019. Innokkaan yleisön eteen nouseminen oli ihan uskomatonta. Oikeasti: en löydä tarpeeksi mahtavia superlatiiveja kuvailemaan, miten hienolta meistä tuntui sillä hetkellä!

– Olimme myös onnekkaita, sillä esiinnyimme Kuopiorockin ensimmäisenä päivänä. Jo toisena tapahtumapäivänä rajoituksia tiukennettiin, sillä koronatartunnat olivat tuolloin jyrkässä nousussa. Itse asiassa meni varsin täpärälle, että pääsimme edes poistumaan maasta, sillä Suomeen liittyneet matkustusrajoitukset tiukkenivat heti festarin jälkeen.

Onko teillä jo suunnitelmia seuraavan studioalbumin suhteen?

– Minulla on fiilis, että olemme päässeet biisinkirjoittajina mainioon flow-tilaan, ja haluamme pitää yllä tätä tunnelmaa. Muutamia uusia kappaleita on jo käymistilassa, ja seuraava albumi saattaa ilmestyä… yllättävänkin pian!

Teksti: Timo Isoaho
Haastattelu on julkaistu Soundissa 10/23.

Lisää luettavaa