HIM-yllätys ja erittäin paljon muuta – Qstock kuvin ja sanoin

Loppuunmyydyn Qstockin tunnelmat tallensi Soundille Pekka Puotiniemi.
27.7.2015 09:43

Viikonloppuna juhlittiin Oulussa Qstockissa. Tänäkin vuonna loppuunmyyty festivaali starttasi perjantaina Auroran ja oululaisen The Man-Eating Treen voimin. Qstock onkin festarina varsin miellyttävä kokemus sillä se tarjoaa kaikille kaikkea. 

Kuvat ja teksti: Pekka Puotiniemi

Festivaaleilla kiertelevät pantomiimit Häpätä & Täpätä.

Pyöriessäni ensimmäisenä päivänä alueella keikkojen välissä eteeni tupsahti pari pantomiimia: Häpätä & Täpätä, jotka viihdyttivät alueella niin nuorempia kuin vanhempiakin juhlijoita. Bändikattaus Qstockissa on varsin monipuolinen. Vaikkakin Oulussa ihmiset ovat hieman enemmän kallellaan raskaamman musiikin suuntaan, oli Rytmirannassa tarjolla hieman letkeämpää menoa.

Pertti Kurikka, Kari Aalto ja Sami Helle.

Pertti Kurikan Nimipäivien soittaessa sirkusteltta oli melkein tupaten täynnä ja ihmiset tykkäsivät. Yleisö huusi innoissaan kun Toni jäi rumpuihin soittamaan muutamaksi minuutiksi ennen encorea. Sitten vedettiin vielä loppujamit.

Mustaschin Ralf Gyllenhammar

Huolimatta siitä, että johdot tuntuivat jäävän useasti jalkoihin ja irtoavan kitaroista, Mustasch tarjoili uusien kappaleiden lisäksi myös hieman vanhempaa tuotantoa. Laulaja Ralf hauskuutti yleisöä soolokitaristin David Johannessonin kanssa show’n aikana käyttäen rumpukapuloita tietyissä (intiimeissä) paikoissa ennen kuin heittivät ne yleisön sekaan. Ralfin yritys ei mennyt ihan nappiin ja kapula tipahti lavan ja yleisön väliin. ”It was slippery” hän sanoi. Lopuksi vedettiin vielä pieni karaoke Starshipin We Build This City -kappaleen tahtiin.

Mustaschin basisti Stam Johansson

Olin ensimmäistä kertaa katsomassa Teksti-TV 666 -yhtyeen esiintymistä ja nautin kyllä suuresti. Hyvien kappaleiden lisäksi esiintyminen oli mukavan energistä.

Teksti-TV 666

Keikan jälkeen sovin yhtyeen laulajan Teron kanssa pikaisen haastattelun. Ennen sitä ehdin katsella hieman kun Ewert And The Two Dragons soitti. Olisikohan Pictures-kappale ollut menossa kun pyörähdin paikalle. Tunnelma oli melko maaginen kun lavan spottivalot kilpailivat katosta tulevien säteiden kanssa luoden mukavan rauhallisen tunnelman. Tero tuli oluen kanssa viereen ja sovimme, että katsellaan hetki tätä kunnes olemme hörppineet oluet.

Ewert And The Two dragons soittamassa Kooma-lavalla.

Tero Huotari kertoi naurahtaen, että Teksti-TV 666:n keikalla on parhaimmillaan ollut jopa seitsemän kitaristia, mutta seuraavaksi aletaan ehkä ottaa mukaan lisää basisteja tai rumpaleita.

– Ehkä jopa urkuri tai joku taustakuoro, hän lisäsi nauraen.

Teksti-TV 666 on päässyt Suomen lisäksi heittämään keikkaa Tallinnassa ja syksyllä he ovat menossa Berliiniin.

– Tallinnassa oli kova meno ja ihmiset nauttivat musiikista. Ei siinä välttämättä tarvitse lyriikoita ymmärtää, Suomen kielihän on aika eksoottinen jo muutenkin. Jos ajatellaan vaikka Terveet Kädet -yhtyettä, niin nehän on tosi suosittuja Brasiliassa, mikä on aivan käsittämätöntä. Ehkä se on se kieli ja se meininki siellä keikalla, Tero pohtii.

Tero paljasti myös, että kolmannen ep:n julkaisu menee kiireisen aikataulun vuoksi ensivuoden alkupuoliskolle.

– Ep-trilogiassa on tarina menossa. Hieman ehkä synkkäkin, ehkä se tulee siitä omasta ajasta mutta turha sitä on mistään 1800-luvun asioista laulaa. Tai voisihan sekin toimia, Tero nauraa.

– Pitää odottaa, että tulee se päätös trilogialle, tai ehkä tulee sitten vielä neljäs. Koskaan ei tiedä…

Lopuksi Tero haluaa vielä kiittää ihmisiä jotka ovat käyneet keikoilla, ostaneet levyjä ja paitoja.

– Mahtavaa, että pidetään hyvä meininki pystyssä.

Steve ’N’ Seagulls

Haastattelun jälkeen suuntasin kohti Steve’N’Seagulls:n keikkaa. Enkä ollut ainoa, sillä molemmille oville oli noin 50 metrin jonot. Sisällä pujottelin reilun 300 katsojan läpi kuvaamaan lavan edustalta. Keikkapaikka olisi voinut olla ehkä hieman suurempi, mutta meininki sopi kyllä hienosti hämärään paviljonkiin. Jäin vielä hetkeksi kuuntelemaan, kun bändi veti YouTubesta hitiksi noussutta Thunderstruck-coveriaan. Taitavia sällejä. Varsinkin Wild Till Hiltunen, joka soittaa mandoliinin lisäksi myös kosketinsoittimia ja harmonikkaa.

Mokoma Taka-alalla Ville Valo ja edustalla Mikko “Linde” Lindström

Ehkä suurimman yllätyksen tarjosi Rambo Rimbaud, joka ei ollutkaan sitä mitä aluksi annettiin olettaa. Ville Valon sooloprojekti vaihtuikin uuden jäsenen esittelyksi ja HIM yhtyeen vajaan tunnin mittaiseksi keikaksi. (Lue uuden HIM-rumpalin mietteet ennen ja jälkeen keikan täältä.)

Yllätyskeikalla fanit olivat innoissaan ja fiilis oli katossa.

Kuvat ja teksti: Pekka Puotiniemi

Lisää luettavaa