Kuvagalleria ja livearvio: Hans Zimmerin jättimäinen elokuvamusiikkikonsertti jytisi kovempaa kuin hurjin heavykeikka

Hans Zimmer Live on Tour
Hartwall-areena, Helsinki
16.5.2017

Teksti ja kuvat: Sami Turunen

Elokuvasäveltäjä Hans Zimmer on monelle tuttu Hollywoodin mammuttikoon tuotannoista ja mieleenpainuvista sankariteemoista. Batman-trilogia, Gladiaattori, Leijonakuningas, Pirates of Caribbean, Da Vinci -koodi, Crimson Tide – Purppuravyöhyke, Sherlock Holmes, Man of Steel, Interstellar ja Inception ovat vain jäävuoren huippu Zimmerin yli 120 teosta käsittävällä listalla.

Kun elävään kuvaan on tarvittu elämää isompaa stemmaa, on ohjaajan valinta osunut usein saksalaiseen maestroon. Voidaankin hyvällä syyllä sanoa, että Zimmer on yksi blockbuster-elokuvien hovisäveltäjistä.

Zimmer teki 1990-luvulla saman kuin John Williams pari vuosikymmentä aikaisemmin: hän korosti teemoissaan klassisia soittimia ja toi kuorot vahvasti mukaan toimintaelokuviin.

Sävelvelho on useaan otteeseen korostanut, että Hans Zimmer Live on Tour -kiertue on syntynyt ajatuksesta ottaa etäisyyttä säveltämiseen ja nauttia musiikista musiikkina, ystävien seurassa.

Monenkirjavaa kerhoa turneella mukana toden totta onkin mukana, jopa yli 60-henkisen orkesterin verran. Suurin osa on tuttua porukkaa Zimmerin elokuvatöistä vuosien varrelta, läheisiä ja luotettavia ammattilaisia.

Zimmer toi välispiikeissään vahvasti esille toveruutta ja soittajien nimiä. Hän alleviivasi sitä, että koska sävellystyö on jo tehty, hän voi nauttia täysillä olemalla vain yksi soittajista.

Hartwall-areenan kaksituntinen konsertti oli jaettu väliaikoineen kahteen osioon: ensimmäisessä oli mukana edellä mainittujen elokuvien teemoja ja jälkimmäisessä raskaamman jälkikäsittelyn kokeneita uudelleensovituksia.

Ensimmäinen osa konsertista oli todellista timanttia. Jos kylmillä väreillä olisi voinut valaista taivaan, olisi pimentynyt ilta muuttunut hurmoksesta kirkkaaksi keskipäiväksi.

Niille, jotka nauttivat elokuvissa nimenomaan musiikista, tarjosi ensimmäinen tunti todellista euforiaa. Mahtipontisesti jousin, puhaltimin ja kuoron voimin jylisseet teemat nostattivat korkealle ja koskettivat syvältä.

Toinen osa oli sanalla sanoen kovaääninen ja meni äänivallinsa massiivisuuden myötä hetkittäin jopa yli. Isoimmillaan jykevää rumputulta syössyt lavashow muistutti voimakkuudeltaan ja raakuudeltaan enemmän heavykonserttia kuin sinfoniaa. Paljon odotetut Dark Knight -teemat hukkuivat myös osittain pauhun sekaan, mikä olikin upean illan ainoa pettymys.

Kokonaisuutena Hans Zimmer Live on Tour -konsertti vastasi koviin odotuksiin ja oli ainutkertainen kokemus. Loppuunmyydyn Hartwall-areenan yleisö sai haluamansa ja poistui hallin ovista kuin hyvästä elokuvasta, haltioituneena ja onnellisena.