Livearvio: Pystyyn Kuolleet Hipit juhli merkkivuottaan viinin, kermavaahdon ja Popedan voimin

Pystyyn Kuolleet Hipit, Vastavirta (Tampere), 2.9.2023
8.9.2023 16:28

Teksti: Isla Mäkinen

Kun saavuin pikkuveljeni kanssa Tampereen vaihtoehtomusiikiin pyhän paikan Vastavirta-klubin ulko-ovelle, kävi selväksi, että kannatti varmistaa keikalle pääseminen etukäteen. Sateisesta säästä huolimatta ihmisiä oli runsaasti niin sisällä kuin ulkona. Pääsin sisälle, mutta veljeni käännytettiin ovella pois: paikka oli loppuunmyyty. Tamperelaisyhtye Pystyyn Kuolleet Hipit juhlisti kymmenvuotispäiviään.

Punkia, räppiä ja nu-metalia yhdistelevän PKH:n valttikortti ovat aina olleet energiset keikat, joista jokainen on outoudessaan uniikki ja aina viihdyttävä. Eikä lauantai-illan esitys ollut poikkeus. Illan avanneen Sapatan lopetettua settinsä koottiin lavalle rumpali Oton rumpusetti, ja pienen odotuksen jälkeen konsertti sai alkaa.

Kun kitaristit Santtu ja Joonas sekä basisti Leksa olivat hetken lämmitelleet yleisöä, asteli laulaja Edu lavalle valtava karhunpää päässään. Lyhyen intron jälkeen bändi käynnisti nopeatempoisen biisin Älä supista sun tajuntaa. Yleisö oli alusta lähtien täysillä mukana. Edun karhunpää vaihtui nopeasti aurinkolaseihin, ja keikan edetessä vaatteitakin alkoi lähteä niin lavalla kuin yleisössäkin.

Keikan settilista oli terve sekoitus tuoreen Päästä irti -albumin sekä aikaisempien levyjen kappaleita. Muutamien väliin vedettyjen tarinatuokioiden lisäksi yleisöä viihdytettiin varsin aktiivisella lavashow’lla: ei tule mieleen toista keikkaa, jossa olisin nähnyt yleisölle juotettavan viiniä tai syötettävän kermavaahtoa. Lavalta lenteli PKH-tarroja, joista yksi liimattiin eturiviläisen otsaan. Päätyipä laulaja Edu myös yleisön syliin pian tämän jälkeen.

Alle tunnin mittaisen keikan aikana ehdittiin nähdä kaiken edellä mainitun lisäksi myös vaikuttavia kitarariffejä lattialla istuen, näyttäviä temppuja sählymailan ja -pallojen kanssa, jongläärausta pimeässä hohtavilla palloilla (niin yhdellä kuin kahdella kädellä) sekä paljon interaktiivista toimintaa yleisön kanssa. Keikka lopetettiin Popeda-coverilla, jolla juhlistettiin Popedan viimeistä esiintymistä. Merkitsihän lauantai PKH:n juhlimisen lisäksi Popedan uran päättävää keikkaa.

Katsoessani bändin kaoottisen itsevarmaa esiintymistä ja sitä, miten luontevasti he ottivat kontaktia yleisöön, oli vain ihailtava sitä lavakarismaa, jonka yhtye hallitsee. Pystyyn Kuolleet Hipit on bändi, joka on ehdottomasti parhaimmillaan livenä.

Setlist:
Intro
Älä supista sun tajuntaa
Mee bommaa
Kohti tulta
LSD
Manipulaatio
Tiikerin silmät
Manse rock city
Kaikki tai ei mitään
Utopia
Juokse lujempaa
Kuulat sekaisin (Popeda cover)

Lisää luettavaa