Lupaavaa kohkausta – Tiisu | 6.5.2015 Tavastia, Helsinki

Tiisu ei ole julkaissut vielä ainuttakaan albumia, mutta pöhinä bändin ympärillä on kiitettävällä tasolla. Syystäkin.

Räiskyvä. Värikäs. Spontaani. Kohkaava. Hauska. Mukaansatempaava.

Siinä muutamia adjektiiveja, joilla Tiisun livenä nähneet ystäväni ovat suomirockin pelastuksena, tulevaisuutena ja minä milloinkin pidettyä yhtyettä kuvailleet. Keskiviikkona yhtye soitti elokuussa julkaistavan debyyttialbuminsa kokonaisuudessaan livenä Helsingin Tavastialla.

Somerolaisen Henrik ”Tiisu” Illikaisen lukiokavereistaan kokoaman yhtyeen keikalla tunnelma oli innokas, paikoin riehakaskin. Keikkaan mahtui myös sitä kuuluisaa vaaran tuntua: Illikainen surffasi yleisön käsien varassa kumiveneessä (katso ylin kuva) ja paiskoi päätöskappaleen aikana mikrofoninsa lattiaan.

Keikka alkoi yhtyeen nokkamiehen yksin keinutuolissa istuen esittämällä laululla, joka ei ole mukana Tiisun debyytillä. Heti kärkeen kuultiin molemmat singlebiisit Suomalaisen suurin riesa on sisu ja Elämältä turpiin sain, ja ilmeisesti kappaleet myös avaavat tulevan Tiisu-levyn.

Nuo suomalaiskansallista sielunmaisemaa hirtehisesti luotaavat kappaleet ovat erinomaisia esimerkkejä siitä, mitä uuden sukupolven suomirock vuonna 2015 on. Nuo kaksi laulua ovat iskevyydessään, yllättävyydessään ja äkkivääryydessään niin vahvoja, että loppukeikan aikana ei enää tuntunut siltä, että Tiisu olisi saanut uusia vaihteita silmään.

Keikka sisälsi kuitenkin lukuisia mainioita hetkiä. Illikaisen ja Sallan Ja Miron Matka Maailman Ympäri -yhtyeen laulaja Salla-Marja Hätisen duetto, jossa laulettiin panemisesta, oli yksi niistä. Samoin varsinaisen keikan päättänyt junttakompin varassa rullaava Uusi aika.

Tiisun kaltaiselle uudelle nimelle on ehdottomasti tilausta kotimaisessa rockissa. Vaikka bändin kohkaus kääntyi alun ässähetkien jälkeen hetkittäin puuduttavaksi, se on virkeintä ja energisintä suomirockia pitkiin aikoihin.

Kaikkiaan Tiisun paketti vaikuttaa olevan ihailtavasti kasassa jo ennen esikoislevyn julkaisua. Oma adjektiivini bändiä kuvaamaan olkoon riemukas.

Illan aloitti Vilma Alina. Hullut asuu Kallios -kappaleella pinnalle noussut laulaja ilahdutti paikoin hyvinkin mieleenjäävällä elektropopillaan. Sekä lämmittelijän että pääbändin debyyttilevyjä on lupa odottaa suurella mielenkiinnolla.