Soittotaituruutta, hippifilosofointia ja huumoria – Guthrie Govanin kitaraklinikka sanoin ja kuvin

The Aristocrats -yhtyeestä tuttu Govan kertoi hauskoja tarinoitaan soiton lomassa.
27.11.2017 15:12

Teksti: Vesa Siltanen
Kuvat: Sami Lommi

The Aristocrats -yhtyeestä tuttu, muun muassa tuottajavelho Steven Wilsonin ja elokuvamusiikkisuuruus Hans Zimmerin kanssa yhteistyötä tehnyt Guthrie Govan vieraili Suomessa marraskuun lopussa pitämässä masterclass-klinikoita, joiden aikana hyväntuulinen ja hymyilevä, kiharatukkainen kitaristi jutteli mukavia, vastaili yleisön kysymyksiin sekä totta kai soitti yhtyeensä tuotantoa.

Soitinklinikat voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: informatiivisiin ja humoristisiin. Parhaimmillaan klinikassa nämä molemmat yhdistyvät viihdyttäväksi, mutta oikeasti myös opettavaiseksi paketiksi. Ja juuri sellainen Govanin klinikka oli. Ottaen huomioon, ettei miekkonen suunnittele etukäteen klinikkansa sisältöä vaan menee virran mukana antaen yleisön johdatella kysymyksillään, voi lopputulos olla pahimmassa tapauksessa vaivaantunutta pönöttelyä ja pelkkää biisien soittelua. Varsinkin kun klinikkaa pidetään jäyhän suomalaisyleisön edessä.

Lämminhenkinen ja rento Govan onnistui kuitenkin murtamaan jään luontevalla ja hauskalla esiintymisellään heti kättelyssä oman soittohistoriansa lyhyellä kertaamisellaan. Seuraavat kaksi tuntia vierähtivätkin kuin siivillä ja yleisö osallistui aktiivisesti kysymyksillään. Näin ainakin Turussa, jossa allekirjoittanut kävi klinikkaa katsomassa. Govanin vastauksissa oli sopivassa suhteessa konkreettisia esimerkkejä että filosofisempaa pohdintaa. ”Nyt kuulostan taas joltain hipiltä”, Govan nauroi itsekin muutamaankin otteeseen.

Vaikka Govan vaikuttikin hyvin vapaalta sielulta ja mukavalta tyypiltä, kuvaamisen suhteen tällä oli kuitenkin tiukat rajat ja klinikoilla vallitsikin kännyköiden käyttökielto. Govanin edellisellä Suomen-visiitillä kuvaajia ei päästetty klinikoille ollenkaan, mutta tällä kertaa kuvaajamme Sami Lommi sai onnekseen ainoana mediana kuvata Govanin vierailua Espoon Sellosalissa.

Lisää luettavaa