Avoin kirje päättäjille kulttuurialan mielenosoituksen jälkeen: tehkää työnne!

Soundin avustaja Arttu Tolonen kirjoitti kuukausi sitten kolumnin koronakriisin vaikutuksista kulttuurialaan – ja siitä, miten vähän se näytti herättävän huolta päättäjissä. Nyt Tolonen pitää eilisen mielenosoituksen jälkimainingeissa jatkopuheenvuoron siitä, mitä hallitukselta seuraavaksi tarvitaan.
4.6.2021 09:14

Arvoisa puolueväki,
Politiikassa kaikki on kaupan, ja te myitte kulttuurin. Sitä ei muuta enää mikään, eli tärkeä kysymys on: mitä nyt?

Hädänalaisten auttaminen on ykkösprioriteetti. Tehkää työnne. Tehkää politiikkaa. Vaikuttakaa ja tehkää se hyvin, tavalla joka tuottaa tuloksia. Jos ette osaa, luovuttakaa pelipaikka jollekin joka osaa. Olkaa kulttuurin puolella myös konkreettisesti – ei vain juhlapuheissa – ja laittakaa itsenne sekä poliittinen pääomanne peliin. Tehkää se auttaaksenne niitä, jotka ovat menettäneet mahdollisuuden harjoittaa elinkeinoaan pandemian vuoksi ja jotka te olette poliittisilla päätöksillä jättäneet tästä kärsimään ilman asianmukaista tukea.

Kun tähän on ryhdytty, pyydän, että lopetatte kulttuurista lässyttämisen kunnes tuloksia alkaa syntyä. Minusta on esimerkiksi sääli, että teille tarjottiin näkyvyyttä ja mahdollisuus banaaleihin puheenvuoroihin kulttuurin tärkeydestä eduskuntatalon edessä järjestetyssä mielenosoituksessa kesäkuun 3. päivänä. Jos se olisi teille oikeasti tärkeää, ei koko mielenilmausta olisi tarvinnut järjestää. Kulttuurin alalla tarjotaan säännöllisesti näkyvyyttä rahallisen palkkion sijaan. Ehkä te voitte nyt maksaa tästä näkyvyydestä tekemällä jotain – vaihteeksi?

Kun akuutti kriisi on selvitetty, tehkää läpinäkyvästi tiliä siitä mitä tapahtui. On kaikille meille – ja myös teille – ensiarvoisen tärkeää ymmärtää syvällisesti mitä tapahtui viimeisen vuoden–puolentoista aikana ja miten tämä kaikki onnistuttiin tyrimään niin monipuolisesti. Mitä te teitte? Mitä tapahtui ministeriöissä? Mitkä olivat eri tahojen roolit homman kusemisessa? Mikä teki tästä tilanteesta niin mahdottoman teille ja virkamiehille ottaa haltuun?

Tämä viimeinen kohta, eli tilinteko tehdyistä virheistä ja järjestelmän valuvioista, on näistä toimenpiteistä kauaskantoisin nyt kun edessä ovat kulttuurin rahoituksen vaikeat vuodet.

Arttu Tolonen
Kirjoittaja on Soundin avustaja, vaikeasti määriteltävä konsultti sekä marginaalista musiikkia itsepintaisesti ja onnellisesti elämänsä ehtooseen saakka suoltava taiteilija.

Lisää luettavaa