Absurdia polkkaa nopeusrajoituksista välittämättä – Nypyköitä muistellaan livelevyllä

Nypykät
Livekala ja perkeet
Rocket

Jotta ymmärtäisi Nypyköiden nerouden on suositeltavaa, että omistaa avaran, pikkuisen omituisen huumorintajun, ja pitää lähtökohtaisesti kansanmusiikista. Etua on myös siitä, että on elänyt 90-luvun alun apean suomirock-kauden.

Hulvaton polkanjytke tuli tunnetuksi ensihiteillä Kanuunaralli ja Lastenlaulu, jotka myös jäivät ainoiksi. Ensinmainitun vastustamaton rymistely ja absurdismia tulviva riimittelytsunami saa yhä hyvälle tuulelle ja jälkimmäisen viehätys aukeaa pilttien lisäksi myös varttuneimmille.

Ettei Nypykät täysin jäisi vain umpiluisten fanien vaalittavaksi, julkaisee Rocket nyt kahdesta eri tallenteesta koostetun livelevyn. Vaikeasti saatavien pikkujulkaisujen ja kokonaan julkaisemattomien tallenteiden jatkona sitä voi jo itsessään pitää kiitoksen arvoisena.

Levyllä odotetun riehakas tunnelma tempaa takuuvarmasti mukaansa. Ainoalta varsinaiselta albumilta Kanuunaralli (1991) tutut viisut vedetään hillittömällä ylinopeudella. Pikkutuhmuuksien ja hyväsydämisen folk-parodian lisäksi Livekala ja perkeet tarjoaa myös kauniita popkappaleita, joita futisjoukkueen kokoinen yhtye esittää naama virneessä mutta tosissaan.

Eikä Niukkasen toimiston universaali viisaus ”Kyllä kauppa kannattaa / ostan paskaa, myyn kultaa / jos mä joskus kyllästyn / siirryn politiikkaan” ole vanhentunut lainkaan.