Anneke van Giersbergenin uusi projekti ei sytytä – Vuurin tuli on sammunut kovista vierailijoista huolimatta

Arvio julkaistu Soundissa 9/2017.
Kirjoittanut: Vesa Siltanen.

Arvio

Vuur
In This Moment We Are Free – Cities
Inside Out

The Gathering -laulajana ja muun muassa Devin Townsendin luottovierailijana tunnettu, valloittava Anneke van Giersbergen on haalinut ympärilleen joukon hollantilaisia progressiivisen ja raskaan metallin taitajia ja perustanut uuden kokoonpanon, joka tottelee nimeä Vuur. Vaikka nimi tarkoittaa tulta, paloa ja intohimoa, sitä löytyy debyytiltä harmillisen vähän.

Eri kaupungeista inspiraationsa saaneista biiseistä ei saa kunnolla otetta eivätkä ne ole erityisen mieleenpainuvia. Eikä asiaa auta yhtään genrelle tyypilliset, ylituotetun puolelle lipsahtavat kuivat soundit, jotka eivät elä tai erotu muusta progemetallimassasta. Biisejä ei saada pelastettua keskinkertaisuudelta edes nimekkäillä vierailijoilla kuten Amorphisin Esa Holopainen, Peripheryn Mark Holcomb ja Anatheman Daniel Cardoso tai yleensä niin loistavan Anneken laululla. Lauluosuudet myös kuulostavat paikoin valitettavan päälleliimatuilta, kuin täysin eri biiseistä napatuilta.

Singlenä julkaistu Days Go By on lopulta levyn parasta antia, mikä kertoo aika paljon. On todella harmi, ettei Vuur onnistu säväyttämään tämän enempää, sillä lähtökohdat ovat kuitenkin erittäin hyvät ja potentiaalia parempaankin varmasti olisi.

Lisää luettavaa