Arvio: Tarjolla kaksi levyä viiden tähden erikoismusaa – jos uskaltaudut rockmusiikin pimeille sivupoluille, näistä löytyy aarteita

Arvio julkaistu Soundissa 11/2022.
Kirjoittanut: Ville Pirinen.

Arvio

Various Artists
Swedish Meatballs Vol. 2 – The Hard Rock Psych Underground 1970–1977
Subliminal Sounds

YHTEISARVIO:
Swedish Meatballs – The Hard Rock Psych Underground 1971–1977 ★★★★★
Various Artists: Swedish Meatballs Vol. 2 – The Hard Rock Psych Underground 1970–1977 ★★★★★

Ruotsissa kaikki on aina ollut vähän paremmin kuin täällä Itä-Euroopan kurjuudessa. Niinpä myös 70-luvun tumpeloimmillakin puulaakisarjan hårdrokkaajilla löytyi kunnon fuzz-palikkaa, wahwah-spedua ja angloamerikkalaisten vaikutteiden luontevaa ymmärrystä. Muun muassa tämä käy ilmi äänitehistorian obskuureimpia kasettilaatikoita hintaviksi vinyyleiksi putsailevan Subliminal Soundsin leuhkaa kokoelmakaksikkoa kuunnellessa.

Muita huomioita: aina on hyvä, jos bändi laulaa äidinkielellään englannin sijasta, kuten Högtryck Sitta nånstans och drömma -menopalallaan. Kiinnostavimpia ovat yllättävät tyylitörmäykset, kuten Strike-yhtyeen afrikkalaista rytmittelyä ja surumielistä käppäprogea paketoivassa Lick The Pick -biisissä. Hard psych voi Ruotsissakin tarkoittaa jossain eteerisen Jeesus-popin ja Dire Straitsin rajuusleveleillä pyörivää menoa kuten Jan & Bert (Resonans) -porukan instrumentaalissa Kan ljuset vända åter?

Levyistä Vol. 2 keskittyy astetta hämärämpään kamaan ja sisältää enemmän erittäin viehättävää ”maalaiskoulun salissa kelanauhurille” -henkistä rapasoundia, kuten levyn avaava Tranz-bändin heavy-eepos Gamarnas sång. I Blomm onnistuu luomaan hyytävän ”apukoululaiset soittavat Black Sabbathia -fiiliksen” Mäskaktigt-instrumentaalillaan. Mogens Klyvare Hose Bandin nimikin kertoo, että tarjolla on erikoismenoa.

Kuten tällaiset erikoiskokoelmat usein, myös ruotsalaiset lihapullat on suunnattu heille, jotka ovat jo eksyneet pimeille sivupoluille kaiken kanonisoidun kunnon musan valtatieltä. Huolella koostetut levyt ovat täynnä yhtä aikaa kolmosdivarin kämäisintä ja kuitenkin ylivoimaisen mahtavaa musiikkia.

Lisää luettavaa