Arvio: Ei sitä perinteisintä jyystöä – Shaam Lareinin okkultistisessa rockissa kuuluu myös Lähi-idän musiikkiperinne

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Shaam Larein
Sticka en kniv i världen
Svart

Ruotsalainen Shaam Larein haluaa puukottaa maailmaa. Jos tämä väkivaltafantasia ei saa sinua kavahtamaan sakkia, saatat yllättyä positiivisesti yhtyeen toisesta levystä.

Solistinsa Shaam Lareinin mukaan nimetty yhtye on merkillinen tapaus goottirockin saralla. Lähi-idästä kotoisin oleva, sittemmin tukholmalaistunut laulaja Shaam Larein on pitkälti vastuussa yhtyeen taiteellisesta visiosta ja hän säveltää myös kappaleet. Lareinin originelli karisma perustuu pitkälti siihen, että hyvin harvassa ovat Lähi-idästä tulevat naispuoliset raskaan rockin artistit. Iranissa moisesta lankeaisi kuolemantuomio. Siten musiikissa on myös todellista vaaran tuntua ja oikeutettua raivoa.

Vuonna 2018 perustettu yhtye julkaisi debyyttialbuminsa Sculpturen vuonna 2020. Albumi niitti omalaatuisella tyylillään fanaattista seuraajakuntaa ja ansaitsi kiinnityksen Roskilde- festivaalille. Toisella levyllään yhtye siirtyy Svartin talliin. Samalla yhtyeen musiikillinen tyyli on imenyt itseensä post-punkin kolkkoa kulmikkuutta ja liki avantgardistista seremoniallisuutta. Lähi-idän musiikkiperinteestä juontuvat vaikutteet limittyvät kaavamaisempaan rockjyystöön sangen omaperäisellä tavalla. Toisella levyllään yhtye onnistuu vahvan kokonaisuuden luomisessa, mutta todelliset täkybiisit puuttuvat.

Lisää luettavaa