Arvio: Haavoittuvaisuutta ja huumoria – Janne Masalinin omalaatuisen vilpitön Kuoseja tarjoilee pureskeltavaa pidemmäksikin aikaa

Arvio julkaistu Soundissa 6/2023.
Kirjoittanut: Vilho Pirttijärvi.

Arvio

Janne Masalin
Kuoseja
Roihis Musica

Tundramatiks- ja Bad Ass Brass Band -kokoonpanoista tutun Janne Masalinin vuonna 2020 julkaistua debyyttialbumia Yhdessä olemme alasti vaivasi etupainoisuus. Levyn alkuun oli kasattu todella väkevä energialataus, joka vaimeni täysin levyn loppua kohden.

Kuoseja on toisenlainen levy. Masalinin sävykkäät laulut eivät välttämättä räjähdä ensilevyn avauskolmikon tapaan, mutta kokonaisuus on tasapainoisempi. Jos levyä taas verrataan Tundramatiksin vastakarvaan silittävään folkpaahtoon, on Kuoseja ilmaisultaan huomattavasti kypsempää ja hienovaraisempaa.

On hauskaa, miten Masalinin äänenkäyttö herättää välillä muistumia Tuomari Nurmiosta ja välillä taas Kauko Röyhkästä. Hän ei kuitenkaan vaikuta olevan tekstittäjänä laisinkaan samaa maata vanhojen suomirock-ukkojen kanssa. Kappaleissa on melko omalaatuista vilpittömyyttä, haavoittuvuutta ja huumoria. Esimerkkinä tästä käynee erinomainen rakkauslaulu Kun päätyy paikoilleen, jonka tekstissä ensitreffeille suuntaava hahmo muistaa laittaneensa jalkaansa junakuvioiset kalsarit.

Ensilevyn kaltaisia selkeitä huippukohtia levyltä ei löydy, mutta toisaalta levy pitää otteessaan ja tarjoaa pureskeltavaa pitemmäksikin aikaa. Kuoseja on ehdottomasti suositeltavaa kuultavaa omaehtoisen popmusiikin ystäville.

Muut artistin levyarviot

Lisää luettavaa