Arvio: Herra Ylppö teki kaikkien erolevyjen äidin – kuulijalle se jättää kiusaantuneen olon

Herra Ylppö & EX
Lovi
Sony

Herra Ylpön mukaan vaimolta syntymäpäivälahjaksi saatu avioeroilmoitus käynnisti prosessin, jonka tuloksena on suorasanainen teema-albumi. Kitaristi Hamid Moeinin ja tuottajana ansioituneen Joel Attilan kanssa tehtyä levyä voi perustellusti kutsua kaikkien erolevyjen äidiksi.

Elämään ison loven jättänyt ero on läsnä läpi albumin. Raastaville teksteille luodut raamit ovat kaukana Maj Karmasta ja Ihmisistä. Lovi soi toki tanakasti, mutta laulumelodioiden häpeämättömän tehokas pop-pitoisuus on Herra Ylpön tuotannossa radikaalisti uutta.

Syntymäpäivä johdattaa Lovi-albumin tunnepurkauksiin alakuloisena ja muutamilla raidoilla kuultavan jyväskyläläisen monitaiteilija Enja Heikkilän sanattoman laulun kera. Hyvien hetkien muisteleminen, pettymys, epäusko ja epäonnistumisen tunne synnyttävät kysymyksiä mutta onneksi myös varovaista toiveikkuutta. Miten tästä selviää? -kappaleen koneistettu epätoivo lähestyy raivoa, mutta kaikesta selviää ja kipu loppuu sattumalta jonain aamuna.

Herra Ylpön rohkea tosiasioiden toteaminen tuntuu vääjäämättä johtaneen myös jonkinasteiseen itsesääliin. Kuulijalle Lovi-albumin yltiörehellinen avautuminen muuttuu vähin erin kiusaantuneisuudeksi ja epäilyksi syyllistymisestä tirkistelyyn.