Arvio: Improvisaatiota puhtaalta pöydältä – Roommushklahnin free jazz -henkiset arkistotaltioinnit saivat julkaisunsa

Arvio julkaistu Soundissa 4/2023.
Kirjoittanut: Arttu Tolonen.

Arvio

Roommushklahn
Roommushklahn
Svart

Roommushklahn oli lyhytikäinen projekti 1980-luvulla, jossa soittivat Jone Takamäki, Raoul Björkenheim, Antti Hytti, Tom Nekljudow ja Jarmo Savolainen. Projektin kantavana ajatuksena oli tiettävästi lähteä improvisoimaan puhtaalta pohjalta aina hengen ja ruumiiden manifestoituessa.

Kaksi näistä manifestoitumisista tarttui nauhalle.

Treenikämppäjami Muddy Watersilla (1983) bändi kuulostaa tutkivan samoja polkuja kuin Ornette Coleman 1970-luvun puolivälin jälkeen tai Miles Davis hiukan sitä ennen. Lisäksi pelissä on sattumanvaraista Dr. John -henkistä kurnutusta.

Tokoinlahdella äänitetty live Tokoi (1985) alkaa toteamuksella ”Mitä vittua? Mihin helvettiin se oikein…”, joka saattaa tulla joko muusikon tai teknikon suusta. Äänitteellä kuullaan myös yleisön kommentointia. Harmolodia mainitaan. Uutta ovat myös Jarmo Savolaisen koskettimet, jotka tuovat todella paljon uutta, hienoa väriä yhtyeen palettiin. Tässä Raoul Björkenheim kuulostaa jo huomattavasti enemmän myöhemmin tutuksi tulleelta volkaaniselta itseltään kuin pari vuotta aiemmassa taltiossa.

Kaiken kaikkiaan kiinnostavaa musiikkia, ja ennen kaikkea kiinnostavaa historiaa.

Lisää luettavaa