Arvio ja haastattelu: Grande Mahogany on ehdottomasti Suomen cooleimpia artistitulokkaita

Arvio julkaistu Soundissa 3/2024.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Grande Mahogany
As Grande As
Laundry Music Company

Suomen ehdottomasti cooleimpiin tulokasartisteihin lukeutuva Grande Mahogany alias Jesse Essel on multi-instrumentalisti, säveltäjä ja vokalisti, jonka debyyttialbumia on odotettu pitkään ja hartaasti sen jälkeen, kun hän julkaisi omaa nimeään kantavan ep:n syksyllä 2019.

Artistin muodikas, kansainvälinen soundi huokuu edelläkävijyyttä, jonka perusteella on todella vaikea uskoa, että tämä musiikki tulee Suomesta vuonna 2024. As Grande As -albumi raskaine funk rock -komppeineen, sähkökitarariffeineen, wah-wah-äänineen, sämpleineen ja jopa reggaekaikuineen kattaa vähintään musiikin lähihistorian lyhyen oppimäärän.

Solistina Grande Mahogany kanavoi muiden musiikin suuruuksien muassa Bootsy Collinsia, Jimi Hendrixia sekä Lenny Kravitzia modernilla otteella, joka on omintakeinen yhdistelmä funkia, popahtavaa vaihtoehtorockia, afroa ja r’n’b:tä. Todella mielenkiintoinen kokonaisuus on aavistuksen kaikkialla, mutta sirpaleinenkin rock’n’roll-psykedelia sopii erinomaisesti monipuolisen Granden pirtaan. Albumin on masteroinut englantilainen Guy Davie, joka on työskennellyt aiemmin muun muassa Kaytranadan, Jon Hopkinsin sekä Michael Kiwanukan kanssa.

Haastattelu

Kuka on Grande Mahogany ja mistä kumpuaa hänen kansainvälinen soundinsa?

– Grande Mahogany on minun, turkulaissyntyisen multi-instrumentalistin ja vokalistin Jesse Esselin luoma alter ego, jonka tuotanto syntyy aidosta yhteydestä musiikkiin, joka ei tunne rajoja. Olen juuriltani ghanalainen ja kasvanut osittain Englannin Manchesterissä, mikä on looginen selitys sille, että Granden musiikkia kuvataan toistuvasti kansainväliseksi.

Mikä on toiminut As Grande As -debyyttialbumin inspiraationa?

– Albumin inspiraationa on toiminut raaka yhteys ajattomaan 70-luvun funkiin ja modernin kitaramusiikin luovaan puutteellisuuteen. Visio albumin suhteen on ollut luoda esikoisalbumi, joka on kokonaisuus psykedeliaa, kitaramusiikkia ja r’n’b:tä, joka kantaa monien menneisyyden sekä modernien taiturien lippua omalla maulla. Biisit on luotu 2019–2021, jonka aikana kuuntelin paljon esimerkiksi Tame Impalaa, Funkadelicia ja D’Angeloa.

– Missio on ollut luoda jotain kestävää, jotain mistä ottaa kiinni. En halua rajoittaa ihmisen oikeutta nauttia tietystä musiikista, mutta toki toivon että ihmiset, jotka nauttivat vaihtoehtomusiikista, tulevat nauttimaan minun levystäni.

– Albumille on vaikea määritellä tarkkaa syvempää tarkoitusta. Siihen on samalla kiteytynyt paljon tärkeitä hetkiä mun elämästä viime vuosien aikana, jolloin on tuntunut, että mailmassa on tapahtunut ihan valtavasti erikoisia asioita. Albumi on myös samalla katsaus tulevaan ja siitä mihin olen menossa.

Missä Grande Mahogany on mahdollista nähdä livenä ja mitkä ovat lähitulevaisuuden suunnitelmasi?

– Grande Mahoganyn voi nähdä livenä seuraavaksi 45 Specialissa Oulussa (25.4.), Pyhä Aisti -festivaaleilla Pyhätunturilla (26.4.) sekä muutamilla kesäfestareilla kokoonpanolla Aatu Yli-Rahko (rummut), Jonatan Snapir (kitara/syntetisaattori), A. Halonen (basso) sekä satunnaisesti myös Aapo Soulanto (saksofoni). Lähitulevaisuuden suunnitelmissa on keikkailla Suomessa, Euroopassa ja Yhdysvalloissa sekä julkaista lisää musiikkia sivuprojekteineen.

Lisää luettavaa