Arvio: Jätkäjätkien Joska Josafatin debyytti on mainio, vaikka tekstit ovat arveluttavan kirjoittajan käsialaa

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Sami Nissinen.

Arvio

Joska Josafat
Valkeat kaupungit
JosaFat Musiikki

Joska Josafat tunnetaan parhaiten räppäri Asan Jätkäjätkät-yhtyeen luovana moottorina, mutta taustalta löytyy myös yhden levyn julkaissut Jason Muuttaa Taivaaseen -yhtye. Valkeat kaupungit on Josafatin ensimmäinen soololevy ja se sisältää V. A. Koskenniemen runoihin sävellettyä jazz-iskelmää ja soulpoppia.

Josafatin aiemmat tuotannot tuntien ei ole yllätys, että musisointi on taidokasta ja tyylikästä. Yllättävämpää on se, että tekstit on valittu oikeistolaiselta, kansallissosialismia sympatisoineelta tekijältä. Luultavasti tarkoituksena on osoittaa Koskenniemen toinen, romanttisuutta ja mytologioita korostava puoli, sillä poleemiset tekstit on jätetty rauhaan. Ellei sellaisena pidä nimikappaletta, jonka ”valkea” ei tarkoita lunta. Lähtökohdista johtuen artistisubjektin oma identiteetti jää debyyttilevyllä myös arvoitukseksi. Olisiko seuraava luonnollinen liike omien tekstien kirjoittaminen?

Kaikesta huolimatta Valkeat kaupungit toimii, sillä sävellykset ja sovitukset ovat ensiluokkaisia. Kymmenhenkisessä bändissä Joskan laulu ja kitara soivat yhdessä rumpujen, kontrabasson, torvisektion, harmonikan, orkesterikitaran sekä analogisyntikoiden ja Hammond-urkujen kanssa. Josafatin lauluäänestä ja -tyylistä tulee usein mieleen toinen ”vaihtoehtoiskelmän” tulkitsija Jaakko Laitinen. Huhtikuussa-kappaleessa lähestytään jo Jamiroquain acid jazz -tunnelmia.

Lisää luettavaa