Arvio: Juuret 80-luvulla, arvot nykyaikaa – Päät on päivittänyt soundinsa onnistuneesti

Arvio julkaistu Soundissa 7/2023.
Kirjoittanut: Pertti Ojala.

Arvio

Päät
[re:] Päät
BirchHill Holding

Päät-yhtyeen paluu on kotoisen rockin suuria yllätyksiä. Vuonna 2018 alkanut comeback-virittely on nyt johtanut viidenteen Päät-albumiin.

Ärhäkäksi punkbändiksi vuonna 1978 syntynyt Päät koki nopeasti rajuja muutoksia. Koko soittajiston vaihduttua vuonna 1980 yhtye suuntautui aluksi brittihenkisesti uusiaaltoiseen kitarapopiin ja edelleen kohti sitä syntsaista tanssirockyhtyettä, jollaisena lopetti uransa vuonna 1992.

[re:] Päät jatkaa siitä mihin Lumottu planeetta (1991) jäi. Tanakkarytminen sointi on nyt vain entistäkin vahvemmin koneistettua ja ohjelmoitua heti tehokkaan imuisesta ja glam rock tyylisestä Hetken hohtava valo -avauksesta lähtien.

2020-luvun Päät haluaa elää sateenkaaren tällä puolella ilman rakkaudenkin rajoja tulevaisuuteen ja itseen luottaen. Oikean ihmisen hymy oikeassa paikassa voi riittää muuttamaan maailmaa.

Päiden olemus on yhä tiukasti sidoksissa 80-lukuun ja enemmän tai vähemmän funkyyn tanssitukseen. Lähinnä laulaja-kitaristi Juhani Kansin ja basisti-ohjelmoija Kimmo Kajaston biiseistä koostuvaa [re:] Päät -albumia on vaikea kuunnella ilman muistikuvia Simple Mindsista, ABC:stä tai Spandau Balletista. Yli 30 vuoden takaisen itsensä Päät on joka tapauksessa päivittänyt varsin onnistuneesti.

Lisää luettavaa