Arvio: Jyrkkä ei turhantärkeydelle – Valman leppoisa debyytti on inspiroitunut ysärin suomiräpistä

Valma
La Vida Moka
Rolling

Sitä tuli, mitä luvattiin. Se on ensimmäinen ajatus heti avausraita Laid Backin ensimmäisestä melodiasta. Räppäri Valma kertoo inspiroituneensa 90-luvun kultakauden räpistä ja on saanut taustalleen 90-luvun kultakauden suomiräppäreitä. Ja siltä La Vida Moka kuulostaakin. Hyvällä tavalla.

Valman esikoisalbumia on ollut tuottamassa Äänet Käskee -duo, Beats Please ja Flegmaatikoista muistetut Tiedemies ja Leijonamieli. Leppoisa tempo ja turhantärkeyttä välttävät sanoitukset tuovat mieleen manse- ja muun maailman räpin ajoilta, jolloin artisti itse vielä pakkasi kerho- ja koulureppujaan.

Mainioita esimerkkejä tiimityöstä ovat Kyl salee ja Silkinpehmeen fiittaama Ihan sama / 5.
Rapakon takaisia muistoja herättävät aiemmin mainittu aloitusraita ja Tyttöjen juttuja (Many Men). Joihinkin kappalaisiin on pyritty tuomaan myös sanomaa, mutta samalla – tarkoituksella vai tarkoituksetta – ne viljelevät ”elämä on sitä mitä teet siitä” -tyyppisiä kliseitä (Massii ja maailmanrauhaa). Ja se mikä puuttuu, on samplet iskelmistä ja muista tutuista kappaleista. Ne kun niin sopisivat tyyliin.

Mutta on tietenkin sanottava, ettei tämä ole eikä ole tarkoitus ollakaan tribuuttialbumi, vaan tähän hetkeen tuotu omannäköinen teos. Niin, ja kuinka monta suomalaista naisräppäriä ylipäätään muistatte vuosituhannen vaihteen ajoilta?