Arvio: Kaahausta ja jyräystä ahdistavassa äänimaisemassa – Greg Macintoshin Strigoi saa ääripäät mahtumaan samalle levylle

Strigoi
Viscera
Season Of Mist

Paradise Lost -kitaristi Greg Mackintoshin sivuprojekti Vallenfyren tuhkasta noussut blackened death doom -yhtye Strigoi on hionut ja terävöittänyt linjaansa sitten vuoden 2019 Abandon All Faith -debyytin. Kakkoslevy Visceralla ääripäät ovat nyt kauempana toisistaan tehden levystä edeltäjäänsä sekä raskaamman että vimmaisemman.

Tunnelma vuorottelee järkälemäisen doom-jyräyksen sekä hardcore punkista ja grindcoresta ammentavan, hetkenä minä hyvänsä raiteelta suistuvan kaahauksen välillä. Yhtye saa tällaisen jojottelun kuitenkin toimimaan ilman, että kokonaisuus tuntuu sekavalta poukkoilulta. Tästä on kiittäminen synkkää ja kiehtovalla tavalla ahdistavaa äänimaisemaa, johon koko paketti on kiedottu. Näppinsä pelissä on myös tuottaja-ääniteknikko Jamie Gomez Arellanolla sekä miksaaja Kurt Balloulla, jotka ovat saaneet tuotantopuolella aikaan sopivasti rumaa ja rupista, mutta jykevää ja selkeää jälkeä.

Vaikka Strigoin musiikki ei maailman uniikeinta olekaan (ajatukset vievät monessa kohtaa esimerkiksi Triptykonin suuntaan), on siinä riittävästi omaa ilmettä, voimaa, dynamiikkaa, odottamattomia käännöksiä ja kiinnostavia koukkuja että se tuntuu tuoreelta ja kutittelee oikeita makunystyröitä.