Arvio: Kärkituottaja ja -räppäri kohtaavat – El Michels Affair ja Black Thought ovat täydellisessä synkassa keskenään

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

El Michels Affair & Black Thought
Glorious Game
Big Crown

The Rootsin legendaarisen räppärin Black Thoughtin sekä tuottaja, multi-instrumentalisti ja levy-yhtiömoguli Leon Michelsin El Michels Affair -ryhmä yhdistävät voimansa tällä eeppisellä kollaboraatioalbumilla, joka hakee vertaistaan nykyaikaisessa populaarimusiikissa.

Tuotanto perustuu Leon Michelsin tavaramerkkisoundiin, elokuvalliseen souliin, ja viimeistään tämän albumin myötä El Michels osoittaa nerokkuutensa tuottajana ja samplemateriaalien käyttäjänä. Hän sämplää niin itseään – itse säveltämiään ja soittamiaan kappaleita sekä instrumentteja – kuin muidenkin tuotoksia. Lisäksi hän on lisännyt kuhunkin kappaleeseen kerroksittain orgaanisia live-instrumentaatioita ja pilkkoo ja luuppaa näitä bassovoittoisia soundeja erinomaisella flow’lla.

Kaiken tämän päälle Black Thought sitten riimittelee tunnistettavalla rytmillään, ruskeaihoisen runoilijan kokemuksin sekä spoken word -kadenssein katujätkän uskottavuudella. Loisteliaan lyrisisminsä avulla ja tarinankertojan taidoillansa hän käy läpi henkilökohtaisia muistojaan ja tarkkanäköisiä havaintojaan, jotka ovat täynnä eläviä kuvauksia ja visuaalisuutta. Lopputulemana jokainen kappale kolisee kuulijaan edellistä voimakkaammin. Albumi on samanaikaisesti elinvoimainen ja meditatiivinen, ja El Michels Affair ja Black Thought ovat täydellisessä synkassa keskenään. Dialogi artistien välillä on käsinkosketeltava.

Lisää luettavaa