Arvio: Kuinka pitkälle olet valmis menemään? Oddisee esittää uudella levyllään perustavanlaatuisen kysymyksen

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Oddisee
To What End
Outer Note Label

Bandcampin päivän albumiksikin nostetulla Oddiseen 12. studioalbumilla mennään aiemmasta tuotannosta poiketen yhä tanssittavampaan suuntaan todella kovan vierailijakaartin voimin. Tuottajana aloittanut Oddisee on sinnikäs kaveri, jolla on yli 20-vuotinen musiikkiura, jota mies on tehnyt indie-asenteella alusta asti. Sen lisäksi hänellä on kadehdittava diskografia, johon voidaan lukea vain onnistumisia.

Oddisee tekee modernia hiphopia perinteitä kunnioittaen. Uusin albumi on jälleen takuuvarmaa sielukasta boombapia liveinstrumentaatioin. Melodisen rapin kruunaavat huippulaatuiset lyriikat, bounssaavat biitit ja tarttuvat koukut. Kaiken kaikkiaan soundi on poppia ja albumilla kuullaan ilmiselviä Anderson .Paak -vaikutteita.

Oddiseelle tyypillisesti hän kritisoi edelleen kärkkäästi maailman tilaa pyrkien antamaan kuulijoille selkeän kuvan asioista sellaisina kuin ne ovat, sanomalla sanottavansa suoraan. Albumin ytimessä on kysymys ”Kuinka pitkälle olet valmis menemään ja miksi?” Tekstit sukeltavat kuitenkin syvemmälle, riimit menevät henkilökohtaisuuksiin ja saammekin vihdoin kuulla artistin avautuvan samalla, kun hän tietoisesti peilaa itseään laajemmin ihmiskuntaan. Kepeän tuotannon johdosta To What End on painavista teemoistaan huolimatta helposti lähestyttävää hyvän mielen musiikkia.

Lisää luettavaa