Arvio: Maailman paras räppäri? Miken unenomainen flow uhkuu riimeillään rohkeutta ja voimaa

Arvio julkaistu Soundissa 2/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Mike
Beware Of The Monkey
10K

Newyorkilaisen räppärin Miken DIY-hengessä tehdyn kymmenennen projektin nimellä on astrologinen ulottuvuus. Se tulee miehen lukemasta horoskoopista kiinalaisessa ravintolassa. Artistilla on aina ollut tapana julkaista tuotoksensa kesäpäivänseisauksena, tämä vain vähän yli puolituntinen albumi sen sijaan tuli ulos talvipäivänseisauksena.

Mixtapen muotoinen tuotos on arkistojen uumenista kaivettuihin sampleihin pohjautuvaa vaihtoehtohiphopia. Tuottajan pöydän takana on myös Mike itse DJ Blackpower -persoonanaan, joka on miehen tuottajaalias. Tuotannon kulmakiviä ovat nostalgian ja modernin kamppailu: taustat sekoittavat 70-luvun soul-soundia, televisiotunnareita, dancehallia, bossa novaa, R&B:tä, jazzia, neosoulia sekä lo-fia ja ug-hiphopia.

Räpit ovat Miken laiskankuuloista, miltei unenomaista flow’ta, jotka kuitenkin riimeillään uhkuvat sellaista rohkeutta ja voimaa, että niiden flegmaattisuus jää taka-alalle. Levy on monitahoinen vaihtelevien tunnetilojen virta. Itsevarman räppärin sisäinen monologi sekä luontevat, kerrostuneet lyriikat ruotivat masennusta, surua, ahdistusta ja stressiä, mutta Miken itkuiset sanat ovat samalla yhtä lohdullisia ja optimistisia kuin ne ovat synkkiä.

Mike saattaa hyvinkin olla mitä saarnaa: maailman paras räppäri.

Lisää luettavaa