Arvio: Nyt pörisee ja jytisee niin maan perusteellisesti – Netherlandsin särövalli rutisee vapaasti tiukkojen rajojen sisällä

Arvio julkaistu Soundissa 5/2023.
Kirjoittanut: Kimmo K. Koskinen.

Arvio

Netherlands
Severance
Svart

Hyvät hyssykät, miten onkaan hienoa yllättyä musiikista totaalisesti! New Yorkin Netherlands on jo yhdeksännessä albumissaan, mutta ilmeisesti vasta Svartille siirtyminen tuo bändin kaltaiseni perusjurpon tutkan piiriin. Onneksi tuo, sillä yhtyeen meno on kuin musiikillinen pelastusrengas.

Järkyttävän muhevalla soundilla silattu albumi pörisee, särisee ja jytisee aivan pirusti. Erittäin kovaääniseltä kuulostavaa ulosantia on etenkin kokonaisuutena hankala määritellä, vaikka kannessa on tarra ”melodista teknistä sludgea”. Juu mutta ei. Viitteitä on moneen suuntaan ja vahvastihan tässä tuoksahtaa 90-luvun vaihtoehtorock ja myös 2000-lukulainen lunastus. Julmetun särövallin ja järkälemäisten rumpujen pohjalle Netherlands rakentaa hyvin omaehtoisen ja moninaisen kokonaisuuden.

Tyylillinen ilmiasu on periaatteessa hyvinkin tiukkarajaista mutta silti vapaata ja runsasta. Erikoisella tavalla moniulotteinen paketti pysyy erinomaisesti kasassa, joskin loistavimmillaan yhtye on Omishan kaltaisissa melodisemmissa kappaleissa – olkoonkin että kitarariffit saattavat pysyä tasan yhdessä sävelessä. Severance on godfleshmaista ”kehomusiikkia” mutta myös deftonesmaisella tavalla voimallisen herkkää. Hieno levy.

Lisää luettavaa