Arvio: Onko Maustetytöt meemi vai bändi? Debyyttilevy herättää pahaenteisiä epäilyksiä

Arvio julkaistu Soundissa 9/2019.
Kirjoittanut: Niko Peltonen.

Arvio

Maustetytöt
Kaikki tiet vievät Peltolaan
Is This Art!

Maustetyttöjen hype on hyvä osoitus siitä, miten pitkälle yksinkertaisella, vahvalla idealla pääsee, kun sen vielä toteuttaa riittävän hyvin. Pitää olla tarpeeksi täkyjä, mutta paketti on myös pidettävä yksinkertaisena. Selvä linja musiikissa, teksteissä ja imagossa ja sopivasti erottuvuutta pauhinasta ympärillä – siinä se.

Minäkin olin yksi niistä, jotka koukuttuivat alkuvuodesta julkaistuun Tein kai lottorivini väärin -sinkkuun välittömästi. Onhan se aivan omanlaisensa kappale, lyyrisesti nokkela ja hirvittävä korvamato kaupan päälle. Kakkossingle Se oli SOS meni samoilla höyryillä, mutta odotetun debyyttialbuminsa kanssa Kaisa ja Anna Karjalainen joutuvat vastaamaan siihen tärkeään kysymykseen, että kuinka pitkälle yksitotinen konsepti kantaa.

Maustetyttöjen laulut ovat niin perustarttuvia, ettei niistä juuri erota edes kertosäkeitä. Tässä onkin varmaan se selvin yhteys ilmeiseen vaikuttajahahmoon, Gösta Sundqvistiin.

Kaikki tiet vievät Peltolaan ei nimittäin todellakaan riko kaavaa. Rumpukoneen tahdittamaa melodista iskelmärockia ja kaljasta, lääkkeistä ja ihmissuhdeongelmista kertovia tarinoita on tarjolla 35 minuuttia, eikä mitään muuta sitten olekaan. Lannistunut tunnelma uhkaa monin paikoin muuttua itseparodiseksi, mutta sitten tulee taas jokin naseva säkeistö, joka jää pyörimään päähän, mitä taas laulumelodiat tekevät lähtökohtaisesti. Maustetyttöjen laulut ovat niin perustarttuvia, ettei niistä juuri erota edes kertosäkeitä. Tässä onkin varmaan se selvin yhteys ilmeiseen vaikuttajahahmoon, Gösta Sundqvistiin.

Periaatteessahan tässä on kyse esikoislevyttäjäksi poikkeuksellisen valmiista tuotteesta. Ehkä kuuluukin tuoteselosteeseen, että asiat tehdään usein sinne päin – nimibiisin ytimeen iskevää sosiaalipoliittista tapauskuvausta kohden on aina jotain niinkin kirskahtavaa kuin kakkosraidan tärkeään rooliin päästetty Ihan niin kuin mukamasten vaan. Kalseat lauluosuudet ovat uhmakkaasti juuri sellaisia kuin ovat, mutta lyhyenkin levyn mittaan tähän estetiikkaan vähän väsyy.

Maustetytöt vaikuttaa sen verran meemimäiseltä, että epäilyksiä duon tulevaisuuden suhteen on pakko esittää.

Lisää luettavaa