Arvio: Parhaimmillaan kokonaistaideteoksena – Louis Colen tekemisiä leimaa kaiken kattava vaivattomuus

Louis Cole
Quality Over Opinion
Brainfeeder

Multi-instrumentalisti, laulaja-lauluntekijä, renessanssimies ja kävelevä disruptio Louis Cole on parhaimmillaan kokonaistaideteoksena, jonka puitteissa voi seurata hänen yleisempää lähestymistapaansa tekemiseen. Se on jännittävä yhdistelmä: yhtäältä häntä ei muusikkona kiinnostaa juurikaan muu kuin omien impulssien seuraaminen eikä musiikkia todellakaan yksinkertaisteta tai sokerikuorruteta suuremman yleisön toivossa; toisaalta hän tekee kaiken hyvin näkyvästi, usein matalalla kynnyksellä ja saavutettavasti. Se mahdollistaa kokonaistaideteoksesta nauttimisen.

Uusimman soololevyn nimi Quality Over Opinion kuvaa koko eetosta täydellisesti. Levy on riemastuttava cocktail funkia, soulia ja poppia, vaivattomasti ja luontevasti jazzilla maustettuna – kuten Steely Dan aikoinaan. Erityistä huomiota itsestään selvään soittamiseen liittyvän lahjakkuuden ja ennen kaikkea näkemyksellisyyden lisäksi kannattaa kiinnittää ihmisen ääneen. Tällä levyllä ymmärtää ehkä vielä entistä selvemmin sen miten hieno laulaja ja äänenkäyttäjä hän on.

Koko tekemistä leimaa ihana vaivattomuus, oli työpöydällä Prince-tyylinen funk, överi fuusiorutistelu tai koskettavat ja elokuvalliset jousisovitukset. Levy on tuhottoman pitkä, mutta onneksi sen voi nauttia kuin elefantin.