Arvio: Rakkaus on kuollut ja muutenkin kenkuttaa – Chvrchesin uusin sortuu teiniuhmaan

Chvrches
Love Is Dead
Vertigo

Itku pitkästä ilosta, sanotaan. Skotlantilainen Chvrches ehti yllättää ja ilahduttaa kokonaiset viisi vuotta, mutta nyt on nousukausi laihtunut lamaksi ja etumerkkinä sojottaa plussan paikalla pitkä miinus. Ankaraa maailmanvitutusta potevalla Love Is Deadilla kuullaan vain häivähdyksiä yhtyeestä, joka aiemmin itsepintaisella otteellaan uudisti ja ravisteli muuten varsin geneeristä ja pinnallista konepopin kenttää.

Liekö syy ulkopuolisen huipputuottaja Greg Kurstinin pestaamisessa vai aiemmasta poikkeavassa sävellysmetodissa, mutta kolmikon tämänkertaiset hengentuotteet kuulostavat harvinaisen latteilta. Vielä hetki sitten nerokkaita melodioita sylkeneet syntikat tyytyvät puskemaan sisuksistaan pop-musiikkia muistuttavaa tapettia – Gunin tai Clearest Bluen kaltaisia ilotulituksia toivova joutuu karvaasti pettymään.

Harmillisinta levyssä on Chvrchesin kirkasotsaisen vimman taantuminen teini-ikäisen kohteettomaksi uhmaksi. Keskenkasvuisuus kukoistaa albumin nimestä lähtien ja huipentuu myötähäpeää aiheuttavaan Miracle-singleen. Vain Forever, Graves sekä Lauren Mayberryn suloinen ääni pelastavat tämän levyn täydeltä kadotukselta.