Arvio: Räppäri sai tarpeekseen – Little Simz avautuu musabisneksestä ja muusta epämukavasta poikkeuksellisella tarkkuudella

Arvio julkaistu Soundissa 1/2023.
Kirjoittanut: Linda Söderholm.

Arvio

Little Simz
No Thank You
Forever Living Originals/AWAL

Little Simz on saanut tarpeekseen. Tarpeekseen systeemistä, patriarkaatista, musiikkiteollisuuden mädännäisyydestä ja levy-yhtiöiden venkoilusta.

Uudella albumilla UK-räpin kuningatar palaa lähtöruutuun ja lisää äänensä niiden brittiartistien kuoroon, jotka vastustavat status quoa. Tämä jonkinlainen yllätysalbumi tippui kaikessa hiljaisuudessa viime joulukuussa. Se saattaa olla kokoelma ylijäämäkappaleita tai jonkinlainen epilogi taiteilijan aiemmalle, täydellisyyttä hiponeelle vuoden 2021 Sometimes I Might Be Introvert -albumille, joka oli täynnä majesteettisia orkestraatioita ja massiivisia soundeja, joiden säestämänä Simz räppäsi sala-ampujan tarkkuudella.

No Thank You on edeltäjänsä tavoin konseptialbumi, ja vaikka se onkin monumentaalinen, niin huomattavasti edeltäjäänsä hillitympi kokonaisuus, jolla kuitenkin vaihtelevat taas tuttuun tapaan soul, funk, gospel ja elektroninen musiikki. Tuotanto on jälleen Simzin lapsuudenystävän Inflon käsialaa. Mysteerikollektiivi Saultista tuttu tuottaja on varsinainen äänitaikuri, joka taitaa kaikki soundit: afrikkalaiset rumpurytmit, marssibändit, gospelkuorot, rullaavat breakbeatit, jylläävän funkin kuin sielukkaan soulinkin. Kokonaisuuden kruunaa jälleen Little Simzin lyyrinen nerous, kun hän avautuu musabisneksen sekä mielenterveytensä mutkista ja sukupolvien traumoista sellaisella emotionaalisella syvyydellä, josta moni voisi ottaa opikseen.

Lisää luettavaa